EU duboko zabrinuta zbog Trampove odluke o Jerusalemu

Autor: Fena

BRUXELLES - Europska unija izražava ozbiljnu zabrinutost objavom američkog predsjednika Donalda Trump o Jerusalemu i posljedicama koje bi to moglo imati po izglede za mir, priopćeno je iz Ureda visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politikuFederica Mogherini.

– Stav EU ostaje nepromijenjen. Težnje obiju strana moraju biti ispunjene i mora biti pronađen način da kroz pregovore bude riješen status Jerusalema kao budućeg glavnog grada obiju država. EU i njene zemlje članice će nastaviti poštovati međunarodni konsenzus o Jerusalemu utjelovljen u, između ostalih, rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 478, uključujući lokaciju njihovih diplomatskih predstavništava dok konačni status Jerusalema ne bude riješen – navedeno je u priopćenju.

U priopćenju je također navedeno da EU poziva sve aktere na terenu i u široj regiji da pokažu smirenost i suzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu eskalaciju. Fokus bi trebao ostati na stvaranju uvjeta za direktne i konstruktivne pregovore kojima se mogu riješiti sva pitanja konačnog statusa. EU je spremna podržati taj proces i nastavit će raditi s objema stranama i njenim regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Bliskoistočni kvartet, na ostvarenju tog cilja.

– EU ponavlja svoju posvećenost rješenju dvije države i njenim postojećim politikama, kao što je i navedeno u zaključcima njenih uzastopnih vijeća. Sporazumno rješenje o dvije države, koje ispunjava težnje obiju strana, jedini je realan način za ostvarenje trajnog mira i sigurnosti koje zaslužuju i Izraelci i Palestinci – stoji u priopćenju.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI