fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Zatvorena prva faza projekta EXPLODE

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Svečanost zatvaranja prve faze projekta EXPLODE od strane UNDP, održana je u Domu OS BiH u Sarajevu, uz prisustvo najviših dužnosnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te predstavnika UN i EU u BiH, NATO stožera u Sarajevu i EUFOR-a.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u periodu od lipnja 2013. do studenog 2016. godine, direktno podržao MO BiH u procesu rješavanja viškova municije, unaprjeđenja sigurnosti na lokacijama skladištenja oružja i municije, te razvoju ljudskih kapaciteta neophodnih za uspostavljanje održivog sistema za nadzor nad municijom u MO i OS BiH.

explode2-29032017

Pored delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodila ministrica obrane Marina Pendeš, ceremoniji su prisustvovali ključni sudionici implementacije projekta EXPLODE, među kojima Mevlin Asin iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš se u svom obraćanju zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu EXPLODE, na konstruktivnom i progresivnom doprinosu, a posebno Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP), čime se zajednički doprinijelo ubrzanju rješavanja pitanja viškova naoružanja i municije. Kako je naglasila ministrica Pendeš, „značajno su smanjene količine viškova i uništavanje na kontrolirani način, uz puno poštivanje ekoloških i sigurnosnih standarda. Sve to je doprinijelo stvaranju boljeg sigurnosnog okruženja za sve stanovnike u BiH.“ „Mi smo jedna od rijetkih zemalja“, naglasila je ministrica Pendeš, „koja nije imala neželjenih posljedica od viškova naoružanja, a sa projektom EXPLODE+ i dalje nastavljamo povećavati stupanj sigurnosti u BiH.“

explode3-29032017

Mevlin Asin iz Delegacije EU BiH je kazao: „EU generalno pomaže BiH u više oblasti, a po pitanju uništavanja rješavanja viškova naoružanja i municije nije bilo neželjenih posljedica upravo zahvaljujući dobrim procesom upavljanja ovim rizikom. Zbog toga smo zahvalni Ministarstvu obrane i Oružanm snagama BiH koji su pokazali visok stupanj profesionalizma u ovom procesu. Europska unija će i dalje podržavati ovaj proces kroz projekt EXPLODE+.

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu je u svom obraćanju, između ostalog, istakla: „Ne samo da smo povećali stupanj sigurnosti, nego smo ostvarili i regionalnu suradnju kroz rješavanje municije s bijelim fosforom izvozom u Republiku Hrvatsku radi uništenja. Opredijeljeni smo i dalje raditi na rješavanju viškova NiMES, a plan je da do 2018. godine uništimo dodatnih 4.000 tona.“

Projekt EXPLODE je implementirao Razvojni program UN u BiH (UNDP), a financiran je od strane EU u ukupnoj vrijednosti oko 4,6 milijuna eura (2013-2016.godina), a obuhvatao je aktivnosti uništenja visokorizične municije i složenih sistema naoružavanja, pružanje podrške Oružanim snagama BiH pri smanjenju zaliha municije na odgovarajuće količine, organiziranje obuke za više vojne oficire i njihovo osposobljavanje za provođenje mjera na unaprjeđenju sigurnosti infrastrukture i uvjeta za skladištenje na lokacijama za skladištenje vojnog naoružanja i municije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});