fbpx
Foto: Guliver

Guterres: Nemoguće je riješiti goruće probleme poput globalnog zagrijavanja bez “učinkovitog” dijaloga Kine i SAD-a

Autor: Dnevno.ba/HINA

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je “nemoguće” riješiti “goruće probleme” poput globalnog zagrijavanja bez “učinkovitog” dijaloga Kine i SAD-a, rekao je u petak njegov glasnogovornik.

“Za glavnog tajnika, nemoguće je riješiti goruće probleme u svijetu bez dijaloga i učinkovite suradnje dviju zemalja”, rekao je Stéphane Dujarric. On je odgovarao na pitanja vezana uz najavu Pekinga da prekida suradnju s Washingtonom u više domena, među kojima i u području klime.

Prekid suradnje s SAD-om
Kina je objavila da prekida suradnju sa Sjedinjenim Državama u nizu područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovjednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, priopćio je Peking.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je priopćilo da obustavlja suradnju s Washingtonom na sprječavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom te na repatrijaciji ilegalnih migranata.

Ukupno je Peking donio osam različitih mjera. Kina je priopćenjem ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-sigurnosnom mehanizmu.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI