fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: HDZ

HDZ BiH oštro reagirao: ‘Schmidtova odluka može ugroziti europski put BiH’

Autor: dnevno.ba/Hina

HDZ BiH ocijenio je u srijedu kako bi odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena Izbornog zakona mogla ugroziti europski put zemlje, dok je čelnik HSS-a BiH Mario Karamatić izrazio sumnju da će takve izmjene spriječiti krađe na izborima.

U priopćenju je HDZ BiH intervenciju njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH u izborne propise nazvao “nepotrebnom”‘ navodeći kako dolazi samo nekoliko dana nakon pozitivnog izvješća EU o Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti. Po HDZ-u BiH takva Schmidtova odluka može “imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese, što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je europska perspektiva donijela BiH”.

U ovoj stranci ne sumnjaju da je visoki predstavnik imao dobre namjere, no upozorili su kako time nisu obuhvaćeni svi prijepori oko izbornog zakonodavstva. HDZ BiH zajedno s drugim hrvatskim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH zagovara promjenu načina biranja članova Predsjedništva BiH kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata. U četiri navrata do sada je glasovima dominantno Bošnjaka za hrvatskog člana državnog vrha biran Željko Komšić, s kojim se u znak prosvjeda odbijaju susresti i vodeći dužnosnici Republike Hrvatske.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donio je jučer tehničke izmjene Izbornog zakona kojima je cilj smanjiti zloporabe u izbornome procesu. HDZ BiH smatra da to treba biti posao domaćih stranaka te su pozvali partnere u vlasti da bez obzira na različita stajališta oko nametnutih odluka nastave s donošenjem odluka i provođenjem reformi.
Schmidtove poteze poduprla je administracija SAD-a i Velike Britanije, dok je EU navela kako je preferirala da izmjene Izbornog zakona donesu domaće vlasti, te da je “visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH”.

Foto: Fena

Karamatić sumnja da će izbori biti transparentniji nakon Schmidtovih intervencija

Čelnik Hrvatske seljačke stranke Mario Karamatić izrazio je sumnju da će izbori biti transparentniji nakon Schmidtovih intervencija.

“Kod nas su ljudi eksperti za naći rupe u zakonima, pa će stranke koje su i do sada zloupotrebljavale ovaj zakon tako i nastaviti”, rekao je Karamatić.

Po njegovim riječima treba otkloniti preglasavanje Hrvata s izborom Željka Komšića. “Svaki narod mora birati svoje. Što prije naši prijatelji Bošnjaci to shvate, prije ćemo krenuti putu prema EU”, rekao je Karamatić.

Zapadni čelnici iz solidarnosti u Kijevu na drugu godišnjicu invazije: ‘Čvrsto stojimo uz Ukrajinu’

Autor: dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});