fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Iz Tužiteljstva BiH za Dnevno.ba o slučaju tužiteljice Diane Kajmaković: „Formiran je predmet, ali…“!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Prema pisanju pojedinih federalnih medija, tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Diana Kajmaković, inače zamjenica glavnog tužioca BiH i Rukovoditeljica Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, dobrovoljno je predala mobitele postupajućim tužiteljima, nakon što je prije mjesec dana odlukom v.d. glavnog tužioca BiH gosp. Milanka Kajganića, isključena iz Tima (skinuta sa čela Tima) tužilaca, koji je raspakivao i dešifrirao poruke iz Sky i anom aplikacije, a koje aplikacije su kriminogena lica koristila za dogovor u odnosu na transport droge i za druga krivična djela, piše Josip Šimić-Đinđić!

Prije nešto više od mjesec dana, Tužilaštvo BiH za portal Dnevno.ba je potvrdilo, da su “dva kriminogena lica u prepisci spominjala ime tužiteljice Diane Kajmaković, te da je ista na njezino traženje, isključena iz Tima tužilaca dok se situacija ne razjasni“.

Od jučer, federalni mediji pišu, da je protiv tužiteljice Kajmaković pokrenuta istraga, zbog zloupotrebe položaja.

Ovaj portal je poslao upit Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine sa upitom:

  • Da li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi istragu protiv tužiteljice Kajmaković, ako provodi, zbog kojeg kaznenog djela, te da li je UDT obaviješten?
  • Da li je protiv imenovane formiran samo kazneni spis u kojem se vrše provjere, a nema svojstvo prijavljenog ili osumnjičenog lica?
  • Da li će v.d glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić nakon svega, smijeniti tužiteljicu Kajmaković sa čela Posebnog odjela – bar dok se situacija ne razjasni oko Sky aplikacije (sjetimo se, kada je protiv tadašnjeg šefa Posebnog odjela Bože Mihajlovića otvorena istraga, sam je podnio ostavku na mjesto šefa Posebnog odjela)?

 

Od glasnogovornika Tužiteljstva BiH Borisa Grubešića dobili smo vrlo mršave informacije: „Tužiteljstvo BiH već se oglasilo da je formiran predmet nakon navedenih događaja. Radnje i aktivnosti postupajućih tužitelja u predmetu, ne možemo komentirati“ – naveli su u odgovoru na upit portala Dnevno.ba!

Portal Raport je jučer objavio vijest: „Kako je Raportu rečeno, protiv tužiteljice Kajmaković pokrenuta je istraga za zloupotrebu položaja po prijavi koju je protiv nje podnio MUP Kantona Sarajevo. Protiv nje sad dakle vodi istraga za zloupotrebu položaja i to u predmetima protiv određenih kriminalnih grupa iz Sarajeva i Bijeljine. U oba slučaja, kako nam je rečeno, tužiteljica Kajmaković je donijela negativne odluke odnosno odluke o neprovođenju daljnje istrage“.

 

Raport je čak objavio i detalje iz same istrage, što znači da su im informacije mogli dati samo postupaući tužioci i niko više. Pa ostaje nejasno saopćenje Tužilaštva BIH za Dnevno.ba, kako „radnje i aktivnosti postupajućih tužitelja u predmetu ne mogu komentirati“, ali postupajući tužioci u ovim predmetima redovito o svojim radnjama izvijeste njima poslušne i podobne medije.

Prema informacijama ovog portala, a to se da pročitati iz odgovora Tužilaštva BiH za Dnevno.ba, formiran je naime samo predmet u kojem se vrše provjere, a u kojem predmetu tužiteljica Kajmaković nema svojstvo osumnjičenog lica, jer da ima prema Zakonu o VSTV-u BiH tužilac, koji donese naredbu o provođenju istrage protiv određenog tužioca ili sudije, mora odmah obavijestiti Ured disciplinskog tužioca i VSTV BiH, radi traženja suspenzije.

Dakle, očigledno neće biti ništa, jer smo svjedoci, da su i drugim tužiocima u Tužilaštvu BiH oduzimali mobitele, neki su krali mobitele iz spisa, protiv njih je vođena istraga, koja je s vremenom isparila.

Diana Kajmaković stara pravosudna lisica, nimalo naivna, ima toliko dokaza o tužiocu koji joj je oduzeo mobitele, da kada god poželi sutra mu može reći Gooodbye, a radi se o snimcima agencija za provođenje zakona u kojima je vidljivo, kako određena kriminogena lica donose drogu (kokain) tužiocu na vikendicu u Trnovu. Isti je, nedavno snimljen i u Šibeniku sa jednim novinarom (ime poznato redakciji), kojem je isplatio oko 50.000 KM za objavu serije tekstova kakvu poželi ovaj tužilac.

VEZANI TEKST:

SKY DAMA – DIANA KAJMAKOVIĆ tražila apartman za sabotiranje istrage protiv lica na sky aplikaciji šifriranoj kao „Direktor“ – Sabotira predmet „Dženan Memić“!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});