Izraelski avioni napali iranske snage u Siriji

Autor: Dnevno.ba

DAMASK - Izraelski borbeni avioni napali su noćas iranske vojne lokacije u Siriji i sirijske obrambene snage nakon što su bili meta protuzračne vatre, priopćila a je izraelska armija.

Sirijski državni mediji javili su da je Izrael izvršio “intenzivan napad uzastopnim valovima  krstarećih projektila”, ali da je sirijska protuzračna  odbrana uništila većinu “neprijateljskih meta”.

Očevici u Damasku rekli su da su snažne eksplozije odjekivale skoro čitav sat.

Vojska Izraela navodi da su meta bombardiranja bile “iranske vojne lokacije Kuds u Siriji”, uključujući skladišta municije na međunarodnom aerodromu u Damasku, kao i položaje iranske obavještajne službe i iranske kampove za vojnu obuku.

“Tokom napada, lansirano je nekoliko desetina sirijskih projektila zemlja-zrak , uprkos jasnim upozorenjima da se izbjegne takva vatra. Kao odgovor, gađano se Oružane snage Sirije”, navodi se u saopćenju.

Snage Kuds zadužene su za operacije iranske Revolucionarne garde u inostranstvu.

Jučer je također izvršen prekogranični napad, ali je Sirija objavila da je odbila taj izraelski zračni  udar. Izrael je objavio da je presreo raketu ispaljenu na Golansku visoravan.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI