fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Je li predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija poručio na današnjoj press konferenciji „narko dječici“ „Narko/Sky Majke i Tetke“ Diane Kajmaković, da ne brinu, jer „Majka će biti svakako dobro, sprema odmazdu i pije čaj od nara“!

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić

Javnosti je odavno poznato, a to je i nezavisni njemački sudija u penziji i nezavisni pravni ekspert EU Reinhard Priebe, koji je dobio mandat od Europske unije, da sačini izvještaj o stanju u bh. pravosuđu, potvrdio, da se „krivično pravosuđe Bosne i Hercegovine ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, te da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nakon niza afera izgubilo svoj integritet“, piše Josip Šimić-Đinđić!

U prijevodu i drsko rečeno, sudija Priebe, je poručio, da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH postalo Visoko sudsko i tužilačko smeće BiH. Odlaskom Milana Tegeltije, nekadašnjeg predsjednika VSTV-a BiH, koji je odlukom Vlade SAD-a stavljen na američku crnu listu, zbog korupcije, koja se vezuje za vršenje njegove dužnosti u pravosuđu, i dolaskom Halila Lagumdžije na mjesto predsjednika VSTV-a BiH, odnosno novi saziv VSTV-a BiH (naročito Predsjedništvo VSTV-a BiH), ništa se nije promijenilo. U VSTV BiH ušli su isti igrači, samo sa drugim dresovima – i to zelenim, uz izuzetak i čast pojedincima.

Stanje u bh. pravosuđu kud ikamo nikada gore nije bilo, a očigledno je, da je i Halil Lagumdžija pošao putem „nezamjeranja“ sa ne časnim sudijama i tužiocima!

O svemu tome tako svjedoči najnoviji slučaj – skandal, koji od jučer trese institucije državnog pravosuđa, da je Diana Kajmaković zvana „Sky tetka i Majka narko djece“, inače zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i šefica Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije,  isključena i smijenjena sa čela tužilačkog tima Tužilaštva BiH koji već mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka izvučenih iz aplikacija “skaj” i “anom”, koju su kriminalci i narkodileri i narkomafijaši, uključujući i policijske službenike u BiH, koristili za dogovaranje i slanje informacija za prijevoz, ugovaranje i transport droge, pa čak i naručivanje ubistava, a što je jučer potvrđeno portalu Dnevno.ba iz Tužilaštva BiH.

„U vezi vašeg upita možemo odgovoriti, da je Tužilaštvu BiH dostavljena informacija o komunikaciji između dva kriminogena lica, koja su u razgovoru pominjala ime tužiteljice Diane Kajmaković. O svemu navedenom vrše se provjere, a radi zaštite rada na predmetima, kao i na traženje tužiteljice Kajmaković ista je izuzeta od rada na navedenim predmetima dok se ne utvrde sve činjenice“ – naveli su iz Tužilaštva BiH u odgovoru na novinsko pitanje portala Dnevno.ba, uz napomenu, da je MUP KS dostavio Tužilaštvu BiH ovu informaciju.

Ranije se spekulisalo da se u nekim komunikacijama spominje Kajmakovićeva, ali su prošle sedmice analitičari Ministarstva unutrašnjih poslova MUP Kantona Sarajevo „ulovili“ konkretnu prepisku Kajmakovićeve. MUP KS je o svemu odmah obavijestio glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH, što je Halil Lagumdžija na današnjoj press konferenciji i potvrdio.

Mnogi su se pitali u kome kontekstu su dva kriminogena lica sa Sky aplikacije spominjala ime tužiteljice Diane Kajmaković?!

Odgovor na ovo pitanje dali smo u jučerašnjem članku: „Diana Kajmaković nije isključena i smijenjena sa čela Tima tužilaca, zbog toga što ju u komunikaciji dva kriminogena lica spominju, odnosno nije se radilo o komunikaciji u kojoj bi bilo priče o ugroženoj sigurnosti Sky tetke, nego zbog toga što – prema informacijama ovog portala – dva kriminogena lica navode njezinu koruptivnu ulogu u predmetima „Sky i Anom“, odnosno kako imaju korist od Diane Kajmaković, a koju koruptivnu ulogu smo opisali u jučerašnjem tekstu, kao vezanom uz ovaj tekst, i u tekstu 08. 03. 2022. godine, u kojem je za novac i mito odavala informacije, dokaze i spise onima protiv kojih je Tužilaštvo BiH sprovodilo istragu u navedenim predmetima, tražeći zauzvrat protuuslugu.

U komunikaciji dva kriminogena lica, spominju se „apartmani i pare“ koje su Kajmakovićki dali, te „kako ova (ženski rod) iz Tužilaštva BiH kaže, da će biti sve ok… čuli smo se danas…možemo biti mirni…ide istraga u drugom smjeru…javlja mi ova iz Tužilaštva BiH…dobili smo informacije od ove…nagodna je ona..“.

Dakle, nema sumnje, da su dva kriminogena lica spominjala ime Diane Kajmaković, kao nekog „’ko je njihov“!

Prema informacijama ovog portala, nakon što ju je v.d. glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić suočio sa inkriminirajućim informacijama, koje je dobio od MUP-a KS, u predmetu u kojem ona postupa, odnosno u predmetu u kome je bila šef Tima tužilaca, koji je raspakivao i dešifrirao Sky poruke, odnosno ovu aplikaciju, čije poruke su dovodile tužioce do počinilaca najtežih krivičnih djela, isključena je iz Tima i nema više pristup informacijama iz ove istrage.

Kada postupate u predmetu, a pozivom na broj predmeta sustignu informacije ili dokazi, koji Vas inkriminiraju, logična stvar je, da nitko ne može sam sebe istraživati. Onda je jedno logično rješenje, da istupite iz predmeta, ili Vas nadređeni uklone, dok se ne razjasni Vaša uloga. Diana Kajmaković je došla upravo u ovu situaciju, gdje od jučer pije čaj od nara (čaj za živce) i čeka otvaranje istrage i hapšenje.

U Timu tužilaca Tužilaštva BiH u predmetu „Sky i anom“, radi nekoliko tužilaca. I niti ijedan od tužilaca se ne spominje u razgovoru između kriminogenih lica, nego upravo Diana Kajmaković, čija karijera je – dokazano obilježena skandalima i koruptivnim aferama. Da je Diana Kajmaković radila na sabotaži istrage i trgovanju informacija u predmetima „Sky i anom“ odveć je bilo svima, manje-više poznato, naročito policijskim agencijama u BiH, ali je bilo pitanje ‘ko se od čelnika policijskih agencija u BiH smije drznuti, da dirne u „Narko/ Sky Tetku“, a da ne osjeti odmazdu. Pokazalo se, da je to jedini bio komesar MUP-a KS Nusret Selimović. Sky tetka neće zaboraviti ovaj potez, a Nusret će tek odmazdu da osjeti, a posebno njezine „narko dječice“, koje je u „krilu čuvala“ i širokogrudno dočekivala i branila, i ispruženih ruku uvijek dočijekala posebno, kada daju i šakom i kapom, u apartmanima, srebru i zlatu.

Portal Dnevno.ba je još 08. ožujka 2022. godine, objavio članak: „SKY DAMA – DIANA KAJMAKOVIĆ tražila apartman za sabotiranje istrage protiv lica na sky aplikaciji šifriranoj kao „Direktor“ – Sabotira predmet „Dženan Memić“, a u kojem članku smo tada između ostaloga naveli: „…Pored ovih „prezaduženih zadataka“, Diana Kajmaković ima zadatak, da sabotira do sada najozbiljniju istragu protiv narkomafije, a koju čine i u koju su umiješani između ostaloga i visokorangirani policijski službenici u BiH, a koja grupa je otkrivena zahvaljujući Sky aplikaciji, koju su kriminalci i narkodileri i narkomafijaši, uključujući i policijske službenike u BiH, koristili za dogovaranje i slanje informacija za prijevoz, ugovaranje i transport droge, pa čak i naručivanje ubistava. Diana Kajmaković, kao šef Tima tužilaca koji istražuje ovu kriminalnu grupu – a to je poznato i agencijama za sprovođenje zakona – odaje informacije i dokaze i ovog spisa glavno osumnjičenima u kojem je istragom obuhvaćen i direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić – Osmica, jer su prilikom hapšenja i pretresa Bojana Cvijetića, nekadašnjeg Mektićevog savjetnika, pronađeni povjerljivi dokumenti OSA-e BiH o narko grupama i narko mafiji. Tužioci sumnjaju, da je takve akte Osmica putem Mektića Cvijetiću dostavljao. Cvijetić je uhapšen upravo zbog njegove, pa i glavne povezanosti sa trgovinom droge, a spominje se njegova uloga i u brojnim likvidacijama…„Protiv svakoga Diana otvori predmet, fol radi, a u stvari skuplja informacije trgujući istima, okorištavajući se tako“ – tvrdi dobro upućeni izvor…“!

Bili smo u pravu!

Nakon smjene Gordane Tadić, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je predložio Sky tetku za v.d. glavnog tužioca BiH, no prijedlog njegov nije dobio podršku, jer ‘ko imalo prati rad Sky tetke, zna, da je njezina karijera obilježena skandalima i koruptivnim aferama, a da li će je ova nova afera koštati slobode i fotelje ostaje da vidimo.

Tako je danas predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija komentirajući najnoviji skandal Diane Kajmaković kazao: „…Upoznati smo s informacijama o tužiteljici Kajmaković i aplikaciji Sky…Ja sam upoznat u mjeri u kojoj je bilo potrebno. Znate da se na tome radi u posljednje vrijeme tužiteljica Kajmaković je i zamjenica glavnog tužioca i bila je vođa tog tima koji se bavio aplikacijom Sky. Glavni tužilac, odnosno vršilac dužnosti glavnog tužioca, dobio je određene informacije, papire, vezane za određena lica koja se bave kriminalnim radnjama u svojim razgovorima kroz tu aplikaciju pominju tužiteljicu Kajmaković. Bar ono što ja preliminarno znam je da nema nje da ona direktno priča, ali određena lica nju pominju. Vršilac dužnosti glavnog tužioca je upoznao tužiteljicu Kajmaković s tim i ona sama je podnijela zahtjev da se privremeno, dok se ta situacija ne izvidi, da ne bude uključena kao šef tog tima u rješavanje problematike Sky aplikacije. Vršilac dužnosti glavnog tužioca u tom kontekstu je donio odluku privremenog karaktera, dok se to ne utvrdi, a nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji – zaključio je Lagumdžija.

Nije jasno, šta je Lagumdžija htio poručiti kada je kazao: „Vršilac dužnosti glavnog tužioca u tom kontekstu je donio odluku privremenog karaktera, dok se to ne utvrdi, a nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji“?!

Dešifrirati poruku Halila Lagumdžije je teško, jer javnost ne zna „šta je pisac htio reći“!

Lagumdžija kaže, da je, „v.d. glavnog tužioca donio odluku privremenog karaktera, da se Diana Kajmaković iz rada na navedenim predmetima udalji, dok se to ne utvrdi, a nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji“, pri čemu na veoma manipulativan način javnosti ne saopćava glavnu vijest, da ju upravo dva kriminogena lica spominju kao nekog „ko je njiho…neko ko je nagodan“, spominjući Kajmakovićevu te pare i apartmane koje su joj dali.

No, reče Halil: „…a nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji…“ implicirajući na njezino udaljenje iz rada na navedenim predmetima. Poruka Lagumdžije je dvosmislena i teško shvatljiva.

Da li je Halil Lagumdžija na današnjoj press konferenciji izrazio želju i volju, da će se to sve brzo razriješiti, u smislu, da neće dugo trajati, pa da će se Diana Kajmaković ponovno na čelo Tima tužilaca vratiti, a time i radu na navedenim predmetima, jer će biti kao i obično, unatoč dokazima, „tresla se gora rodio se miš“ što bi bio spas za njezinu „narko dječicu“, ali i SDA stranku iz čijeg reda kao „ozbiljni“ kandidat dolazi, inače favorit Halila Lagumdžije za fotelju glavnog državnog tužioca, kojima je obećala da će posušiti sve istrage protiv vrhuške SDA stranke, a posebno protiv privatnog Bakirovog obavještajca Osmana Mehmedagića, koji se tereti za teška koruptivna krivična djela, inače lični prijatelj Halila Lagumdžije, ili je pak Halil Lagumdžija poručio, kako izražava želju i volju, da se sve brzo riješi, ali da „ona (op.a Diana Kajmaković) nakon svega neće svakako dalje raditi na Sky aplikaciji…“?!

Da li je Lagumdžija danas poručio: „nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji“ – što bi tumačenjem značilo, kako sve to neće dugo trajati, implicirajući na njezinu isključenost iz rada na predmetima „Sky i Anom“, pa da dužina trajanja neće onemogućiti dužinu njezina isključenja iz navedenih predmeta, što bi značilo njezin brzi povratak i odmazdu prema svima onima koji su joj ovo priredili. Reče Halil Lagumdžija: „…a nadam se da neće dugo trajati, da ona neće raditi na Sky aplikaciji…“ i živ osta! Diana Kajmaković ne treba više raditi na Sky aplikaciji, jer je ona u Sky aplikaciji, i lično ju je koristila.

No, potez v.d. glavnog tužioca BiH Milanka Kajganića, da isključi Kajmakovićevu iz do sada najozbiljnije istrage (Sky i anom aplikacije) u povijesti Tužilaštva BiH, je za pohvalu i otvara nadu, da nitko neće biti pošteđen ko je kriv, ali Sky tetka mu neće ovo zaboraviti, jer „ranjena zvijer je najopasnija“!

VEZANI TEKST:

SKY DAMA – DIANA KAJMAKOVIĆ tražila apartman za sabotiranje istrage protiv lica na sky aplikaciji šifriranoj kao „Direktor“ – Sabotira predmet „Dženan Memić“!

 

 

Autor: Dnevno.ba/ Josip Šimić Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});