fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Još dva vijećnika DF-a napustila stranku

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Kao što je to bio slučaj sa Općinom Centar Sarajevo, u kojoj su tri novoizabrana vijećnika Demokratske fronte napustili Klub te stranke i u novom sazivu Općinskog vijeća počeli djelovati kao nezavisni vijećnici, slična situacija se dogodila i na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Naime, dva su vijećnika te stranke, Srđan Srdić i Adem Olovčić, na konstituirajućoj sjednici, održanoj u srijedu, napustili tu stranku i u naredne četiri godine će djelovati kao nezavisni vijećnici. Tako će Demokratska fronta, koja je na osnovu izbornog rezultata u Općinskom vijeću trebala imati šest vijećnika, u svom klubu imati njih samo četiri.

Podsjećamo, najveći broj mandata u Općinskom vijeću Novo Sarajevo je osvojila SDA, njih devet, dok je Naša stranka sa šest vijećnika druga po broju osvojenih mandata. U Općinskom vijeću su, pored spomenutih stranaka, mandate još osvojili SBB, SDP, Stranka umirovljenika, Građanski savez i BPS.

Rukovodstvo Naše stranke ranije je uspjelo nametnuti stav lijevo orijentiranim strankama (SDP-u i DF-u) da ni po koju cijenu u općinskim vijećima Županije Sarajevo (a i šire) ne koaliraju sa SDA te da na taj način spriječe izbor gradonačelnika iz reda SDA, dakle stranke koja je osvojila najveći broj mandata u svim općinama Sarajeva.

No, očito je da ova nametnuta politika nema pretjerano veliku podršku u stranačkoj bazi. Tim prije, što su stranke ljevice, bez puno razmišljanja, otvoreno ušle u savez sa Dodikovim kvazisocijaldemokratama, koji su zbog svoje ekstremne nacionalističke politike i šurovanja s najcrnjom desnicom u Evropi, izbačeni iz Socijalističke interancionale.

Tako su primjerice, prije nekoliko dana gradski odbori SDP-a, SNSD-a, DNS-a, i SP-a, potpisali protokol o suradnji i zajedničkom djelovanju u Skupštini grada Prijedora.

Novu većinu u Općinskom vijeću Bosanskog Petrovca čine stranke koje u cijeloj Bosni i Hercegovini još niko nije uspio spojiti: SDA, DF, SNSD, SP i SBB!

Nije tajna da Naša stranka, kao druga po broju osvojenih glasova, pretendira na mjesto novog gradonačelnika Sarajeva i da je za taj teško ostvarivi cilj uspjela upregnuti rukovodstvo SDP-a i DF-a ali ne i njihovu stranačku bazu koja otkazuje slijepu poslušnost i puno realnije procjenjuje prilike na terenu.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});