googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena/NSRS

Klub Bošnjaka pokreće veto na Izborni zakon Republike Srpske

Autor: Dnevno.ba

Klub izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske danas će pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona Republike Srpske, koji je usvojen na sjednici Narodne skupštine RS održanoj 19. travnja.

Za pokretanje veta glasovalo je pet od osam izaslanika u Klubu Bošnjaka, čime je zadovoljen uvjet natpolovične većine.

“Za” su glasovali Adil Osmanović, Alija Tabaković, Smail Mešić, DŽevad Mahmutović i Armin Hamzić, dok su protiv bili Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak.

Foto: NSRS/Fena

Veto će biti predan danas

Adil Osmanović, izaslanik ovog Kluba, izjavio je za “Nezavisne novine” da će veto biti predan danas, a da će nakon toga oni poslati svoje obrazloženje zbog čega su pokrenuli ovaj mehanizam.

Pored toga, naglasio je da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuti i pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, koji je također usvojen na istoj sjednici NS RS 19. travnja.

“Nakon što predamo ovo, Predsjedništvo Vijeća naroda RS zakazuje sjednicu na kojoj ćemo se izjasniti je li došlo do povrede veta ili nije”, rekao je Osmanović.

Ono što je u ovom trenutku poznato jest da bi sjednica Vijeća naroda na kojoj će se odlučivati o ova dva veta trebala biti održana u narednih desetak dana, zato što je prvo neophodno da Klub Bošnjaka obrazloži zašto je pokrenuo veto.

Nakon što to bude završeno, predsjedatelj Vijeća naroda RS, a to je u ovom slučaju Srebrenka Golić, zakazat će sjednicu ovog tijela.

“Kada oni podnesu zahtjev za veto, oni nam u roku od sedam trebaju poslati obrazloženje zašto su podnijeli. Dakle, tamo iza praznika, već 7. ili 8. svibnja ja bih trebala zakazati sjednicu Predsjedništva i Kolegija Vijeća naroda i da odredimo kada bi trebala biti sjednica Vijeća”, pojasnila je Golić za “Nezavisne novine”.

Kada na red dođe sjednica Vijeća naroda RS na kojoj će se odlučivati o ovim pitanjima, veto će proći samo ako ga usvoji natpolovična većina izaslanika u svim klubovima.

Ako ne bude usvojen, veto se šalje na Zajedničko povjerenstvo Narodne skupštine RS i Vijeća naroda. No, s obzirom na to da se nikada nije dogodilo da neki zakon bude usvojen na spomenutom Povjerenstvu, zakon bi onda bio poslan pred Ustavni sud Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa, koje bi odlučivalo o tom vetu.

Kako li će Dodik reagirati: Sud potvrdio prvu optužnicu zbog nijekanja genocida u Srebrenici

Ako bi tamo bilo rečeno da nema povrede veta, zakon bi se poslao predsjedniku RS na proglašenje i dalje stupanje na snagu.

A ako bi Ustavni sud RS prihvatio veto, te utvrdio da postoje ustavne povrede, one bi bile proglašene nevažećim i zakon bi bio vraćen ponovo u Narodnu skupštinu.

Dakle, potpuno je jasno da Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu do 9. svibnja, kada je rok da Središnje izborno povjerenstvo BiH raspiše izbore.

Međutim, to za Izborni zakon RS ne igra neku pretjeranu ulogu, jer je, podsjećamo, sam zakonodavac, odnosno vlast, prilikom donošenja ovog zakona u republičkom parlamentu, bila svjesna da se uobičajeni izborni rokovi ne mogu ispoštovati i iz tog razloga ih je praktično suspendirala.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});