fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Koga predstavljaju Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić?

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je reagirao na priopćenja člana Predsjedništva i trenutačno predsjedavajućeg u tom Predsjedništvu Bakira Izetbegovića, koji se protivi izgradnji Pelješkog mosta te predsjedavajućeg Vijeća ministar BiH Denisa Zvizdića koji je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću o zaustavljanju gradnje Pelješkog mosta. On je obojicu prozvao da u svoje osobno ime odnosno u ime stranke SDA koju predstavljaju neovlašteno u ime države BiH daju izjave kako se BiH protivi izgradnji Pelješkog mosta što je neistina odnosno gruba laž. A laž i neistina se razlikuju u namjeri odnosno pobudi. Čovjek može govoriti neistinu iz neznanja odnosno u zabludi, dok se laž izgovara svjesno sa znanjem o njoj, a njih dvojica to upravo čine, čime jeftinim populizmom i demagogijom pred nadolazeće izbore žele sebi i svojoj stranci SDA priskrbiti još koji glas. Njima dvojici se priklanjaju i vodeći ljudi stranaka koje okupljaju većinsko muslimansko-bošnjačko članstvo, počev od Nermina Nikšića, Željka Komšića, te nekih manjih probosanskih stranaka.

Vjekoslav Bevanda argumentirano s dokazima i činjenicama navodi kako je Vijeće ministara dana na 108 sjednici od 19.srpnja 2017. godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske gdje stoji kako nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i kako to ne treba povezivati s konvencijom opravu mora. Nadalje ministar Bevanda u pismu upućenom Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću navodi kako u pismu koje je predsjedatelj Vijeća ministara Zvizdić uputio njemu stoje samo njegovi osobni stavovi i stavovi njegove stranke SDA,a nikako stavovi Vijeća ministara BiH čiji je i on član. Isto tako Zvizdić nije zatražio konzultacije s ostalim članovima Vijeća ministara BiH niti je dobio njihovo izjašnjenje,pa tako njegovo pismo ne predstavlja službeni stav tog Vijeća a samim time ni službeni stav BiH.

Na pismo Zvizdića i medijska priopćenja Bakira Izetbegovića je reagirala i stranka HDZ BIH koja također smatra kako Izetbegović i Zvizdić nastupaju u svoje osobno ime i u ime stranke SDA a ne u ime BiH kada komentiraju izgradnju Pelješkog mosta.

Ovdje je važno napomenuti kako je za svaku pohvalu reakcija hrvatskog predstavnika Bevande i stranke HDZ BIH u vezi medijskih istupa Izetbegovića i Zvizdića, no ipak se važnijim čini kakve će mjere nadležne institucije BiH poduzeti protiv navedenog dvojca.

Naime, i jedan i drugi su prekoračili i zlouporabili svoje ustavne ovlasti i to ne prvi put nastupajući uvijek i svugdje u ime i za račun države BiH a ona je potpuno drugačije zamišljena i koncipirana nego bi njih dvojica to željeli. A oni bi željeli kako je ona ustrojena po principima građanske, unitarne BiH, s dominacijom samo jednog naroda i to njihovog. Zbog tih činjenja opisanih kaznenih dijela potrebito je poduzeti odgovarajuće kaznene mjere protiv njih dvojice jer obojica nanose nemjerljivu štetu hrvatskom narodu u BiH, ugledu same države BiH u svijetu, ugledu RH u svijetu, dobrim međususjedskim odnosima dvije države, te mogu nanijeti nemjerljivu materijalnu štetu hrvatskom narodu s obje strane umjetno stvorene granice između dvije države, koju su već dobrim dijelom i nanijeli, jer gradnja Pelješkog mosta zbog njihovog i izjava drugih predstavnika muslimasnko-bošnjačkog naroda u BiH a koje imaju elemente protuustavnog i nezakonitog djelovanja debelo kasni.

Ukoliko određenoj BiH javnosti nije poznato država BiH je sastavljena od 2/dva entiteta i svaki od tih entiteta ima svoje ustavne i zakonske ovlasti u jedinstvenoj BiH. A BiH je ustrojena na način postojanja zakonodavne i izvršne vlasti. Postoji također i Vijeća ministara BiH koje je sastavljeno od predstavnika hrvatskog, srpskog i muslimansko-bošnjačkog naroda, i sva ta 3/tri naroda su konstitutivna i jednakopravna po ustavu BiH. Postoji također i tročlano Predsjedništvo koje je sastavljeno od predstavnika sva tri naroda i oni se rotiraju tako da trenutačni predsjedavajući nema nikakve veće ovlasti od druge dvojice dok predsjedava tim predsjedništvom. Sve odluke oni moraju donositi dogovorom o svim važnijim pitanjima. Postoji također i Ustavni sud BiH koji donosi odluke o nejasnoćama u svim pitanjima koja se tiču države BiH.

Sada se postavlja pitanje tko je dao ovlasti Izetbegoviću ili Zvizdiću da jednostrano tumače ustav BiH, njene zakone, te nastupaju u ime i za račun države BiH premda su njihovi stavovi u potpunoj suprotnosti sa stavovima druga dva naroda? Hrvatskog i srpskog. A svima je poznato kako im to nije prvi put.

Jednom je to podnošenje jednostrane revizije protiv presude međunarodnog suda u Haagu kojim je tužba BiH protiv Srbije za genocid odbijena, drugi put je nastupanje u ime i za račun BiH protiv potpisanog sporazuma ministarstva zaštite i okoliša RH sa RS o smanjenju zagađivanja Slavonskog Broda od štetnih plinova,treći put je organiziranje predizbornog skupa turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu bez suglasnosti druga dva naroda u BiH, donošenje određenih Zakona, rezolucija na štetu hrvatskog pa čak i srpskog naroda bez pristanka ta dva naroda, čime im se onemogućava pravo na njihovu vjeru, jezik, kulturu, tradiciju, od kojih treba izdvojiti inicijativu za pokretanje RTV kanala na hrvatskom jeziku, donošenje Deklaracije o zabrani federalizacije BiH bez hrvatskih predstavnika, osuda Herceg-Bosne, postrojbi HVO-a, njenih generala, od kojih je jedan zbog nepravde nanijete njemu i hrvatskom narodu u BiH i RH, sam sebi presudio, General Slobodan Praljak, usvajanje Zakona o izbornim jedinicama u FBiH bez predstavnika hrvatskog naroda u zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Pa zar to nije krucijalni dokaz kako vodeći političari iz reda muslimansko-bošnjačkog naroda svojataju državu BiH kao svoju, marginalizirajući, minorizirajući i terorizirajući pripadnike druga dva naroda u BiH?

Takvoj politici se treba hitno stati u kraj. Prva iduća prilika za to su parlamentarni izbori u BiH predviđeni za listopad 2018. godine.

Autor: Vlado Marušić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});