fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Politika jedno govori ali u stvarnosti je najvažnije doći na vlast

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Sve sfere društva ovisne o vlasti i sklone vladajućima uopće ne brinu brigu oko toga što Bosna i Hercegovina ostaje bez članstva u Vijeću Europe za 2019. godinu. Što ćemo mi tamo uopće, u Europskoj uniji, Vijeću Europe, u svim drugim institucijama u kojima se radi prema pravilima i propisima kojih se mora pridržavati? Jasle države su sasvim dovoljne jer tu je ne samo izdašno već se i ne treba nitko potrgati od posla. Državna vlast je toliko važna da nije ni oformljena pola godine od izbora, koliko je bilo potrebno i koliki je bio rok da imamo članstvo u Vijeću Europe, a većina se zna i zna se tko ju čini na svim nivoima, a od neki dan je i DF u igri sa SDA, dakle, vlast je mogla biti sastavljena ali nije samo zbog nepostojanja dogovora oko raspodjele ili preraspodjele fotelja, ovisno je li netko novi dolazi pa mu treba za tu vlast štogod i udijeliti, a nitko se ne želi svojih unaprijed poželjnih i zacrtanih pozicija odreći.

Isti dan kada ministar vanjskih poslova Igor Crnadak objašnjava kakvu smo pljusku dobili na polju međunarodnog ugleda i da nije sve bilo u nadležnosti Vijeća ministara odnosno imenovanja mandatara već je do državne Parlamentarne skupštine, u medijima koji ni ne prenose vijest o izbacivanju iz Vijeća Europe čitamo kako prosječnu plaću (istina, u Federaciji, ali isto je to sve) podižu administrativni djelatnici. U administraciji koja tako dobro radi da, između ostaloga, plaćamo milijunske penale odštete za nepovučena sredstva od kredita uzetih za tko zna što. Vjerojatno i za krpanje proračunskih minusa nastalih jednim dijelom i zbog astronomskih plaća u državnom sektoru a astronomske su i zbog toga što su uistinu velike i zbog toga što ih primaju oni koji ne rade, u većini slučajeva, ništa.

Dokaz nerada jest i ova, kako je rekao ministar VP-a Crnadak, pljuska ugledu koju je država dobila na međunarodnoj političkoj sceni, a ako je uopće i porastao taj ugled posljednjih godina, sad je jasno da je to bilo stihijski.

Zato je još jasnije da je najvažnije vladati u Bosni i Hercegovini jer vladati u ovoj državi predstavlja svrhu i cilj političkog djelovanja. Kakva Europa, kakvo VE-e, EU, kakve su nas integracije spopale?

Tamo se jedino može, u ovom slučaju Igor Crnadak kao ministar vanjskih poslova, može se crveniti od srama kada sretne kakvog kolegu iz političkog diplomatskog miljea negdje na nekom susretu. Crveniti i pokušati objasniti pognute glave gdje je zapelo kada ga tko upita – pa kako to da država Bosna i Hercegovina propušta imati članstvo u europskoj instituciji kojoj je predsjedala prije tri godine, u drugoj polovici 2015.?Tada je Bosni i Hercegovini sreću u predsjedanju poželjela Vesna Pusić, ondašnja ministrica vanjskih i europskih poslova u vladi RH, koja je rekla da je predsjedanje „prilika da BiH pokaže kako je spremna za jednu novu konzistentniju europsku fazu“. Donijela nam sreću, nema što.

Sada će možda mnogi i pomisliti i reći da to Vijeće Europe i nije najvažnija stavka na putu europskih integracija, da i nije najvažnija institucija, mnogi možda i ne znaju što je to i koji su ciljevi i zadaci Vijeća Europe. A kada je 19. svibnja BiH preuzimala predsjedanje tim tijelom, na službenim stranicama VM-a i u svim istupima političara govorilo se kakva je to čast i obveza, kako smo sretni što smo dobili tu priliku, kako je to nešto uistinu važno. Lovorikama su sami sebe posipali. Usput rečeno, demokracija, ljudska prava i vladavina prava su najvažnije stavke u Vijeću Europe. Građani ove države bi uistinu trebali tražiti ljudsko pravo da imaju normalnu vlast. Ali kako i kome, kada nismo više ove godine uopće u članstvu.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});