fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMŠIĆ U WASHINGTONU ŽESTOKO KRITIZIRAO HRVATSKU : U BiH ne postoje terorističke prijetnje kako to Kolinda zna interpretirati…

Autor: Dnevni avaz

WASHINGTON - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Washingtonu s visokim dužnosnicima Sjedinjenih Američkih Država, a tom prilikom komentirao je i odnos Hrvatske kao članice Europske unije prema migrantima, kojih je najviše na području BiH. O temi migrantske krize u BiH, predsjedavajući Komšić je istakao da u Europskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Europske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić je, tokom susreta sa visokim zvaničnicima, istakao i da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH, u suradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja, kontrolirajući situaciju.

Također je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao. Komšić se sastao u Washingtonu s Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za europske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, te sa predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za europske i azijske poslove, sa glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Bruxellesu. Pored ostalog, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Europskom unijom, provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatirana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocijenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktualni odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});