fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MILAN TEGELTIJA: Vrijeme je da se Bakir Izetbegović i raja iz SDA malo razbude!

Autor: Dnevni list

SARAJEVO -Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskoga vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija poručio je da se pritiscima na VSTV pokušava uspostaviti kontrola nad ovom institucijom i cijelim pravosudnim sustavom, kako bi bio korišten za političku prinudu ili prijetnju

Tegeltija je upozorio kako je očigledno da VSTV od kraja 2016. godine i izbora predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca trpi snažne pritiske i udare, te da se tako pokušavaju diskreditirati kako članovi tako i kompletan VSTV.

”Ustvari se radi o udarima kojima se pokušava uspostaviti kontrola nad VSTV-om i cijelim pravosudnim sustavom, kako bi se mogao koristiti za političku prinudu ili prijetnje na političkoj sceni u BiH”, izravan je bio Tegeltija.

Križaljka u pravosuđu

On je pojasnio da se u deklaraciji SDA kao programski cilj postavlja reforma VSTV-a, kojem se na teret stavlja “optuživanje bošnjačkih generala” i “trend uklanjanja Bošnjaka s rukovodećih pozicija u pravosuđu”.

Prema njegovim riječima, u tu svrhu koriste se “politički kontrolirani i usmjereni mediji” koji skoro svakodnevno izbacuju poneku kvaziaferu u pravosuđu da bi se stvorila slika o VSTV-u kao tijelu koje je nekompetentno i koje treba mijenjati.

”U tom kontekstu treba promatrati sve ovakve pokušaje kroz različite izjave i napise o fabriciranim aferama u pravosuđu. Nažalost, takav pristup naišao je na plodno tlo i sada imamo situaciju u kojoj mi svakodnevno nešto moramo da objašnjavamo i demantiramo”, zaključio je predjednik VSTV-a .

Zanimljivo je kako se Milan Tegeltija opet oglasio o političkom pritisku uperivši prst prema stranci Bakira Izetbegovića baš neposredno kada je VSTV izborom dvoje zamjenika Glavne tužiteljice BiH Dijane Kajmaković i Milanka Kajganića zaokružio tu trakavicu imenovanja na najviše državne pravosudne institucije. I posve je jasno, to se može komotno podvući u tim kadrovskim akrobacijama apsolutno nema pipaka SDA, stranke koja je godinama putem različitih instrumenata i pomoćnih centara moći, suvereno kormilarila sudstvom i tužiteljstvom. Tu su sada neki novi igrači koji se nisu smirili dok nisu Izetbegovićevu šapu maknuli sa pravosuđa. Je li postojao i je li okončan ”trend uklanjanja Bošnjaka s rukovodećih pozicija u pravosuđu” kako se citira u famoznoj Deklaraciji SDA?

Zvona za uzbunu

Ako se promatra isključivo iz kuta najjače bošnjačke stranke koja se sebe voli promovirati čak i u građansku opciju, ima razloga za sumnju i nezadovojstvo. Odlaskom miljenice obitelji Izetbegović i SDA Medžide Kreso sa čelne pozicije u Sudu BiH, koja je vedrila i oblačila u kompletnom pravosudnom sustavu splahnuo je nekadašnji utjecaj SDA na sudstvo i tužiteljstvo. To se poklopilo i sa dolaskom Milana Tegeltije na čelu VSTV-a koji je nekim svojim postupcima toliko iziritirao sarajevske političke i pravne elite da je postao trn u oku i najomraženija osoba u javnom prostoru. Međutim, ako se kadrovska križaljka u pravosuđu tretira iz kuta probosanskih snaga, u što se licemjerno uvlači i SDA , iako je nacionalna stranka, interesi su apsolutno zastupljeni. Predsjendik Suda BiH Ranko Debevec je neupitni izdanak toga diskursa i njega su na tu dužnost, mnogi to tvrde, i ustoličile te interesne skupine. U VSTV-u je zamjenica Jadranka Lokmić Bošnjakinja kao i Dijana Kajmaković u Tužiteljstvu BiH. Ako se vođa SDA Bakir Izetbegović malo razbudi mogao bi izlobirati imenovanje novoga državnoga ministra pravde ako se uopće bude i formiralo Vijeće ministara BiH. Međutim, Izetbegović do sada nije davao signale da želi tu poziciju, a s druge strane u deklaraciji podvlači sustavno ugrožavanje Bošnjaka i njihovo neutraliziranje sa čelnih pozicija. Preuzimanjem pozicije ministra pravde u državi SDA bi u konačnici ”ispravila devijacije” i izbalansirala nacionalnu zastupljenost . Zanimljivo krvna zrnca se nisu prebrojavala kada je na čelu VSTV-a bio Srbin Milorad Novković, Glavni tužitelj Srbin Milorad Barašin, a Bošnjakinja Medžida Kreso, predsjednica Suda BiH. Hrvati su imali samo državnog ministra pravde. I nisu se baš gromoglasno bunili ili ih Sarajevo nije htjelo čuti što su im za ratne zločine pohvatali i procesuirali sve što je išta značilo u HVO i Herecg Bosni. Sada kada su pravosuđe i pravda pokucali i na vrata nekih bošnjačkih generala i zapovijednika sa ”sarajevskog mindera” zvone za uzbunu.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});