googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Dnevni avaz

Mural i posteri ratnog zločinca Ratka Mladića u Kalinoviku i Višegradu

Autor: Dnevno.ba

VIŠEGRAD - Na ulazu u Kalinovik od srijede posjetioce dočekuje lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i natpis ''Grad heroja''. Mural s njegovim likom naslikan je na prethodno sazidanoj betonskoj ploči.

Prema pisanju portala ”Istok RS”, naslikali su ga umjetnici iz Trebinja, a neslužbeni  financijer je Vladimir Mandić, sin Momčila Mandića, ministra pravde u prvoj Vladi RS i poslanika u Skupštini Srbije s liste SRS Vojislav Šešelj.

Uklanjanje murala zatražilo je Udruženje „Istina – Kalinovik 92“. Predstavnici porodica žrtava ratnih zločina, počinjenih pod Mladićevom komandom, izrazili su nevjericu da su općinske vlasti dopustile postavljanje murala, čime nastavljaju nanositi duševnu bol porodicama ubijenih. Podsjećaju da su u Kalinoviku ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti.

„Kroz logore je prošlo više od 1.000 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i stanovništvo iz Trnova, Foče i Gacka. Svi logoraši su prošli kroz neviđene torture, premlaćivanja, mučenja, silovanja i ubojstva upravo u Kalinoviku. Za taj zločin odgovaralo je više zločinaca koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 82 godine zatvora. Mladić je jedan od glavnih zločinaca koji je pravosnažno osuđen na Međunarodnom sudu u Hagu na doživotni zatvor, i to za genocid, zločin protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat…“, priopćeno je iz Udruženja, uz poziv vlastima da uklone mural, a svim demokratskim strankama u Kalinoviku i BiH da osude ovakav način podstrekivanja mržnje među narodima i nanošenja duševne boli porodicama.

I u Višegradu, na objektu nekadašnje robne kuće, postavljen je poster s likom Mladića i natpisom ”Heroj”, što je izazvalo ogorčenje povratnika.

„ Tužno je i žalosno vidjeti slike s likom ratnog zločinca. Policija prolazi, sve vidi kao i ja, ali niko ne reagira“, kazala nam je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja ”Žena – žrtva rata”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});