fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nakon napada na iranski tanker porasle cijene nafte

Autor: Hina

DŽEDE- Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema razini od 60 dolara nakon izvješća iranskih medija o raketnom napadu na tanker državne tvrtke u Crvenom moru blizu Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 76 centi višoj cijeni, od 54,31 dolara.

Tržišta uzdrmao napad na tanker

Tržišta je danas uzdrmalo izvješće iranskih medija o raketnom napadu na iranski tanker u blizini saudijske luke Džede u Crvenom moru. Iz Nacionalne iranske tankerske tvrtke izvijestili su da je brod oštećen ali stabilan, opovrgavajući izvješća o požaru.

Neposredno nakon izvješća o napadu cijene nafte u Londonu i u SAD-u zabilježile su najveći skok na dnevnoj razini od 16. rujna, prvog dana trgovanja nakon napada na saudijska postrojenja, zbog čega je saudijska proizvodnja bila prepolovljena. Naknadno su se cijene stabilizirale.

„Na tržištu se još dobro sjećaju napada u Saudijskoj Arabiji i naknadnih vrlo naglih promjena cijena. Pritom premija rizika ove godine nije kroz dulje razdoblje bila uračunata u cijene nafte”, primjećuje analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

“Kada su cijene u pitanju, utjecaj (napada) ograničen je ukoliko ne mislite da će Iran uzvratiti u Hormuškom tjesnacu … Više će poduprijeti vozarine. Mogao bi tako povećati premije osiguranja (tankera)”, tumači Jakob.

Napetosti na Bliskom Istoku eskalirale su nakon napada na tankere i američke bespilotne letjelice u Hormuškom tjesnacu, ključnom pomorskom putu za globalnu trgovinu naftom.

 

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});