fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nužna hitna akcija: Institucije BiH moraju zaštititi domaće proizvođače

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Ukoliko se uvoz mlijeka u BiH poveća, a pozicija naših mljekara ne promijeni, naći ćemo se u znatnim problemima i zato je potrebna hitna akcija vlasti u BiH.

 
Ovo je zaključak sastanka novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudina Dedića, zastupnika u Parlament FBiH Senada Šepića s direktorom “Megglea” iz Bihaća Kemalom Hrnjićem.

– Iako je odluka u EU uvođena postupno zadnjih godina, sada, kada je konačno stupila na snagu, potrebno je da sve institucije u BiH hitno i koordinirano rade da pomognu i zaštite bh. proizvođače mlijeka, jer veliki broj građana BiH živi i hrani svoje obitelji na ovaj način, rekao je Šepić.

Rješavati probleme

Nadalje, on smatra kako je potrebna hitna akcija i djelovanje institucija BiH u zaštiti interesa poljoprivrednih proizvođača i građana BiH.

Podsjetimo, cijeli problem nastao je nakon što je Europska unija odlučila nakon 30 godina ukinuti proizvodne kvote za mlijeko, što prevedeno znači kako će mljekari u zemljama EU-a moći proizvoditi mlijeko u neograničenim količinama.

Šepić smatra kako je jučerašnji sastanak jako važan s obzirom kako su poticaji za proizvodnju i zaštita bh. proizvođača mlijeka najvećim dijelom na entitetskim ministarstvima, a podizanje standarda i omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU-a je posao za državna ministarstva i Parlament BiH. Isto tako, poručio je kako će već na idućoj sjednici biti intenzivirane aktivnosti oko izmjena zakona koje trebaju ovo osigurati i regulirati.

– Politika se mora okrenuti ljudima i rješavati njihove konkretne probleme, a u razgovoru s odgovornim ljudima vidio sam spremnost da se ovom pitanju tako priđe i iznađe najbolje rješenje za sve poljoprivredne proizvođače i proizvođače mlijeka iz cijele BiH, naglasio je Šepić.

Mljekari zabrinuti

Odluka EU-a u potpunosti liberalizirati tržišta mlijeka uznemirila je domaće proizvođače. Prema njihovim procjenama, ukoliko se uvoz mlijeka bude povećao, domaća proizvodnja će se potpuno ugasiti, a proizvođači će biti  primorani zatvoriti svoje farme.

Od vlasti traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje posebne vrste carine na uvoz mlijeka, zatvaranje ilegalnih graničnih prijelaza te uvođenje prelevmana. Oni su uvjereni kako nadležne institucije imaju mehanizme u rukama koji mogu spriječiti da bh. tržište ne preplave viškovi mlijeka iz EU-a. U suprotnom, domaće mljekare ‘potopit’ će mlijeko iz uvoza, što bi ugrozilo egzistenciju za više od 100 tisuća građana koji na izravan ili neizravan način žive od isporuke mlijeka.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});