Odobren izvoz jaja iz BiH u Europsku Uniju

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije. Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je „zeleno svjetlo“ za počatak izvoza i ove vrste hrane iz naše zemlje u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh.peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju: „Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti“.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Europske unije, uslijedit će u narednim tjednima.

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja također se očekuje do jeseni, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI