googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Odvjetnik Feraget zatražio izuzeće kantonalnih tužitelja Nevene Aličehajić i Mladena Vukojičića

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Dana 25. 09. 2019. godine s početkom u 11 sati, u krivičnom predmetu, broj 65 0 K 665895 18 K nastavljen je glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Josipa Šimića-Đinđića po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo broj: T09 0 KT0116640 17 od 17.11.2017. godine, zbog pod točkom 1 krivično djelo krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. krivičnog Zakona Federacije BiH i dr.

Sutkinja Melika Murtezić konstatirala je, da je glavni pretres javan, te da su na glavni pretres pristupili: kantonalni tužitelji Nevena Aličehajić i Mladen Vukojičić, odvjetnik Ifet Feraget, kao i njegov branjenik Josip Šimić, vještak Ismet Katana, kao i vještaci dr. Omer Ćemalović, Dževad Begić i Melina Lučkin.

Sutkinja Melika Murtezić na početku pretresa upitala je tužiteljicu Nevenu Aličehajić: „Tužiteljice kojim ćemo redosljedom, odnosno hoćemo li prvo završiti sa vještakom Katana Ismetom”.

Međutim, nakon pitanja suda upućeno kantonalnoj tužiteljici Neveni Aličehajić ista je pred sudom iznijela skandalozan prijedlog u odnosu na saslušanje vještaka, a od kojeg bi se prijedloga podsmijehivao i student na prvoj godini Pravnoga fakulteta.

Tako je tužiteljica Nevena Aličehajić dana 25. 09. 2019. godine, prilikom održavanja glavnog pretresa pred Općinskim sudom u Sarajevu, stavila tom sudu slijedeći prijedlog:

Tužiteljica Aličehajić: „Časni sude možemo li prije nego što pređemo na ispitivanje vještaka, dakle tužilaštvo smatra obzirom da se ovdje radi o timskom nalazu i mišljenju, da vještaci danas ovaj timski sudsko psihijatrijski nalaz i mišljenje neće moći izložiti adekvatno bez prisustva četvrtog kolege, dakle ovo je nalaz koji je sačinjen kao nalaz tima potpisan od strane svih vještaka koji su učestvovali u ovom timu za vještačenje i u principu tužilaštvo bi taj dokaz izvelo na način da šef, vođa tima a to je dr. Omer Ćemalović izloži taj nalaz i mišljenje ali u prisustvu svih ostalih vještaka…”.

Odvjetnik – branilac Feraget odmah se usprotivio ovakvom prijedlogu Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, odnosno postupajuće tužiteljice Nevene Aličehajić ističući sudu, da se „protivi ovakvom prijedlogu, jer nije suočavanje vještaka”!

Kao i obično, sutkinja Murtezić ekspresno je odbila ovakav prijedlog kantonalne tužiteljice Aličehajić ističući: „Prije nego što je branilac išta rekao ja takav način izvođenja dokaza vam neću dozvoliti. Dozvolit ću vam znači da vještak koji je vođa tima iznese, ali u prisustvu ne. Znači u prisustvu drugih vještaka ne. Jer je to nalaz koji su oni zajedno sačinili, ne mogu ga iznositi ni horski, znači jedan po jedan vještak, ja stvarno takav način izvođenja ne dolazi u obzir”!

U svom protivpravnom prijedlogu i takvom načinu izvođenja dokaza, koji je suprotan odredbama Zakona o krivičnom postupkom F BiH tužiteljica Aličehajić je istrajala uvjeravajući sud, da „nije nalaz rađen po segmentima nego su vještaci zajednički sudjelovali u nalazu i mišljenju i upravo to je i namjera tužilaštva da dr. prim. Omer Ćemalović koji je šef tima izloži taj nalaz i mišljenje, a u slučaju potrebe ostali vještaci će se izjasniti da li su oni saglasni s tim i da li je to njihov nalaz i mišljenje. A što se tiče ne mogu oni segmentarno iznositi dijelove nalaza i mišljenja” – tvrdila je uporno tužiteljica Aličehajić.

Sudija Melika Murtezić ponovno se obratila kantonalnoj tužiteljici Neveni Aličehajić ističući: „Vidite, ja vam ne prihvatam tu opciju znači, da sad troje vještaka bude u sudnici i da slušaju četvrtog vještaka i onda da kažu mu smo saglasni sa istim. To je po meni sasvim znači suprotno odredbama ZKP-a to je po meni nešto što nije uopšte prihvatljivo. Vi, ja nemam sadržaj tog nalaza i ne trebam da ga imam, vi vodite znači vodili ste istragu znate kakav je sadržaj znate ko je šta sačinio”.

Kantonalni tužitelj Mladen Vukojičić umjesto, da upozori tužiteljicu Nevenu Aličehajić, da pred sudom prestane sa takvim prijedlogom kompromitirati Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, otišao je mnogo dalje obrativši se Sudu: „Molim vas časni sude evo upravo i zbog stručne terminologije i svega ja bih zamolio ako dozvolite, da dr. Ćemalović nam objasni kako je to zamišljeno i kako je urađeno jer zaista ne može drugačije osim ovako kako je predloženo”!

Međutim, napori kantonalnih tužitelja bili su uzaludni, pa je sutkinja Melika Murtezić još jednom ponovila kantonalnim tužiteljima: „Tužioče, ja vam neću dozvoliti znači mene ne zanima, ovaj sa aspekta procesnog prava ja neću dozvoliti da tri vještaka sjede u sudnici, slušaju četvrtog vještaka i onda da ustaju i prilaze na mikrofon i kažu mi smo saglasni ili nismo saglasni. To je po meni nedopustivo”.

Konačno nepoznavanje elementarnog prava egzistira u veoma velikom intenzitetu na strani kantonalnih tužitelja Kantona Sarajevo Nevene Aličehajić i Mladena Vukojičića, jer da su išta znali, ne bi nikada sudu prethodni navedeni prijedlog stavili, jer je općepoznata činjenica, da se vještaci i svjedoci odvojeno saslušavaju u sudnici, kako se njihovi iskazi i nalazi ne bi kontaminirali.

Nakon što su se kantonalni tužitelji Nevena Aličehajić i Mladen Vukojičić pred Općinskim sudom u Sarajevu i prisutnim vještacima u sudnici jedino i samo, sa navedenim prijedlogom, dobro kompromitirali, odvjetnik Ifet Feraget obratio se Sudu ističući:

„Časni sude, cijeneći ovo što smo čuli od uvaženih kolega tužitelja, a poznavajući odredbe ZKP-a, ovaj cijeneći ulogu suda u skladu sa principom Iura novit curia ja smatram da ovo što su iznjeli ovi tužitelji predstavlja okolnost koja itekako predstavlja razumnu sumnju u njihovu nepristrasnost. Konsterniran sam samim prijedlogom da se vještaci ili svjedoci ili stranke saslušavaju zajedno u sudnici. Dakle to je nešto što je elementarno za sam krivični postupak u smislu poštivanja principa kontradiktornosti i neposrednosti i evo ovog momenta zbog tog razloga stavljam zahtjev za izuzeće oba ova tužioca da se s tim upozna kolegij Kantonalnog tužilaštva jer ovo je vrh ledenog brijega i dokaz na koji način se odvijao ovaj postupak. Josip se ne osjeća danas najbolje, ali mi bismo ured proveli ovaj i u miru ovaj današnji glavni pretres upravo zbog ovakvih tužitelja koji su zloupotrebljavajući procesna ovlaštenja mislim na tužiteljicu Nevenu Aličehajić doveli mog branjenika u položaj da se neugodno osjeća na glavnom pretresu gdje se saslušavaju vještaci koji su potvrdili da je on psihički potpuno normalna osoba. Ovo se može svakome desiti u životu. Ovo više podsjeća na romane Franca Kafke nego na državu u kojoj postoji vladavina prava. Dakle stavljam zahtjev za izuzeće molim da o tome odluči kolegij Kantonalnog tužilaštva neprimjereno je da tužiocu zahtijevaju da se vještaci koji su sačinili timski nalaz saslušavaju zajedno, ono što ste vi već i obrazložili. Hvala lijepo”.

Nakon što je odvjetnik Ifet Feraget stavio navedeni zahtjev za izuzeće, sutkinja Melika Murtezić prekinula je glavni pretres, dok Kolegij Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo ne odluči o postavljenom zahtjevu.

Naime, podsjećanja radi, Timskim sudsko-psihijatrijskim nalazom, broj: T09 0 KT 0116640 17 od 27. 10. 2017. godine po Naredbi za vještačenje, a koji nalaz su sačinili vještaci dr. Omer Ćemalović, Dževad Begić, Melina Lučkin i Muhamed Ahmić, je utvrđeno na ispitaniku Josipu Šimiću slijedeće:

PSIHIČKI STATUS: Uredne vanjštine i pristojnog izgleda. Korektnog držanja i surađuje tijekom ispitivanja. Spontan je u izlaganju. Misaoni tok je formalno uredan. U sadržaju mišljenja ne prezentira poremećaje. Sadržajno je preokupiran aktualnim postupkom i nalazi se pod naglašenim emocionalnim nabojem. Odgovara u skladu s postavljenim pitanjima. Evidentna je paranoidna obrada realitetnih zbivanja, koja ne doseže psihotične dimenzije. Negira perceptivne obmane i ne stiče se dojam da se nalazi pod njihovim uplivom. Pažnju uredno usmjerava i održava. Klinički imponira, kao osoba intelektualnih kapaciteta. Intelektualno-mnestičke funkcije su primjerene dobi i nivou razvoja.

ZAKLJUČAK:U vrijeme psihološkog ispitivanja nisu nađeni testovni, niti klinički indikatori psihotičkog poremećaja ličnosti;

NALAZ I MIŠLJENJE:Josip Šimić-Đinđić ne boluje od trajne ili privremene duševne bolesti psihotičkog karaktera, te nije riječ o osobi sa simptomima privremene ili trajne duševne poremećenosti ili zaostalog umnog razvoja;

– Josip Šimić – Đinđić je raspravno sposoban, te s psihijatrijske strane nisu ispunjeni kriteriji za preporučivanje mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja;

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});