fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otvorena istraga protiv Armina Cibre zbog lažnog prijavljivanja!

Autor: Josip Šimić

LIVNO - Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije, a po Kaznenoj prijavi Josipa Šimića iz Kreševa, otvorilo je istragu, broj: T10 0 KT 0008230 18, protiv Armina Cibre iz Sarajeva, zbog krivičnog djela „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. stav 1. i 2. KZ F BiH.

Oštećeni Josip Šimić – Đinđić je dana 26. 02. 2018. godine na osnovu člana 229. stav 1. i 2. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH u vezi sa članom 230. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, Federalnom tužiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine stavio Kaznenu prijavu protiv Armina Cibre iz Sarajeva, koji se inače u javnosti voli predstavljati, kao lažni svjedok Tužiteljstva BiH u krivičnom predmetu protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, zbog osnovane sumnje, da je prijavljeni Armin Cibra iz Sarajeva dana 12. 01. 2017. godine pristupio u prostorije Druge policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo, po prethodnom naumu, u malicioznoj namjeri, s ciljem, da nanese drugom štetu, isti Armin Cibra izvršio krivično djelo „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. stav 1. i 2. KZ F BiH, i to prijavivši lažno Josipa Šimića-Đinđića, iako je prethodno znao, da Josip Šimić-Đinđić nije počinitelj/izvršitelj krivičnog djela „Lažno predstavljanje“ iz člana 369. KZ F BiH, a kojom je gore opisanom radnjom, prijavljeni Armin Cibra izazvao pokretanje istrage protiv Šimić-Đinđić Josipa, a koja je na kraju rezultirala pravomoćnom Naredbom o obustavi istrage protiv Josipa Šimića-Đinđića.

Po lažnoj prijavi Armina Cibre, Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, i to postupajuća tužiteljica Sanita Imamović donijela je Naredbu o provođenju istrage protiv Josipa Šimića, da bi slijedom navedenog, a nakon što je Josip Šimić dostavio uvjerljive dokaze, da se radi o lažnom prijavljivanju, postupajuća tužiteljica Sanita Imamović dana 02. 02. 2018. godine u krivičnom predmetu, broj: T09 0 KT 0110520 17 donijela Naredbu o obustavi istrage protiv Josipa Šimića, a na koju odluku od strane Armina Cibre pritužba nije uložena i ista odluka postupajuće tužiteljice pravomoćna postala.

S tim u vezi, dana 26. 02. 2018. godine, Josip Šimić je Federalnom tužiteljstvu F BiH podnio Zahtjev za prijenos mjesne nadležnosti sa Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo iz Sarajeva, na drugo kantonalno tužiteljstvo na području Federacije, a po krivičnoj prijavi podnositelja, dostavljenoj uz predmetni Zahtjev, sa prilozima, protiv Armina Cibre i drugih, zbog krivičnog djela „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. stav 1. i 2. KZ F BiH. Oštećeni Josip Šimić je Zahtjev za prijenos mjesne nadležnosti obrazlagao time, što se u sklopu Kaznene prijave nalaze inkriminirajući dokazi, koji inkriminiraju Dalidu Burzić, glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo i istu dovode u blisku vezu s prijavljenim Arminom Cibrom, te smatra, da Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo neće moći u ovome predmetu nepristrasno postupati.

Glavni tužitelj Federalnog tužiteljstva Federacije Bosne i Hercegovine Zdravko Knežević je dana 19. 03. 2018. godine donio Rješenje, broj: T11 0 KTA 00003304 18, kojim je Zahtjev Josipa Šimića odbacio, kao nedopušten, te je predmetna prijava sa prilozima dostavljena Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo na nadležni postupak.

Međutim, postupajući tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo je podneskom broj: T09 0 KT 0122848 18 od 16. 05. 2018. godine, zatražio prijenos nadležnosti iz važnih razloga na drugo stvarno nadležno kantonalno tužiteljstvo. Svoj prijedlog tužitelj obrazlaže činjenicom, da se u dostavljenom materijalu uz prijavu, u krajnje negativnom kontekstu spominju glavna kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Dalida Burzić, zatim njena zamjena Aida Topalović, tužitelj Sanin Bogunić, te tužitelj Sead Kreštalica, kao i pojedini uposlenici MUP-a KS sa kojima nadležno tužiteljstvo usko surađuje u skladu sa Zakonom.

Glavni tužitelj F BiH Zdravko Knežević je nakon razmatranja predmetnog Zahtjeva postupajućeg tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, donio Rješenje broj: T11 0 KTA 00003304 18 2 od 17. 05. 2018. godine, isti ocijenio osnovanim, te Kantonalnom tužiteljstvu HBŽ-a povjeri predmet na daljnje postupanje.

Pod sjećanja radi, u prijavi je navedeno, da iz opisane krivično – pravne radnje, koju je nesumnjivo Armin Cibra i počinio, egzistira visok stepen ostrašćene malicioznosti na strani istog, i to na način, da je u gore opisanom činjeničnom stanju „ušetao“ u Drugu policijsku upravu MUP-a KS s namjerom, osvetom i mržnjom, da Šimić Josipa izvrgne krivičnom gonjenju, pa i eventualnom optuženju, izvršio krivično djelo „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. stav 1. i 2. KZ F BiH, i to na način, prijavivši ga lažno, da se istom Arminu Cibru u kolovozu 2016. godine, lažno predstavio, navodno kao savjetnik potpredsjednika F BiH Milana Dunovića u smislu državničke funkcije, a sve na štetu Armina Cibre.

Ovdje se postavlja jedno vrlo zanimljivo pitanje:

„Zbog čega je Armin Cibra onda čekao više od 5 mjeseci, da me prijavi za navodno krivično djelo „Lažno predstavljanje“ iz člana 369. KZ F BiH, a sve navodno na njegovu štetu, a koje sam prema njegovoj prijavi, isto krivično djelo navodno izvršio u augustu 2016. godine, dok me isti Armin Cibra tek prijavio 12. 01. 2017. godine“?! Lažno me prijavio tek onoga trenutka, kada sam ignorirao njegove poruke i pozive, nedozvoljavajući više istom, da me financijski iskorištava“ – navedeno je u prijavi!

U prijavi je dalje Tužiteljstvu na prijedlog stavljeno, da bi „Adekvatno krivično – pravno sankcionisanje Armina Cibre bila pouka i poruka drugima, da od sada pa nadalje, nitko ne može zloupotrebljavati pravni sistem, kako bi pojedinci preko pravnog sistema iz svojih ličnih interesa, frustracija, mržnje i osvete atakovali na nevine građane ove zemlje! Da bi se nešto moglo okarakterisati kao čin „Lažnog prijavljivanja“ potrebno je dokazati visok ostrašćeni maliciozni stepen intenziteta prijavitelja, da u namjeri „Lažnog prijavljivanja“ iz svojih osobnih interesa, osvete ili odmazde, drugoga izvrgne krivičnom progonu ili optuženju“ – navodi se u prijavi.

Ovaj stupanj je kod prijavljenog Armina Cibre, a koji je, kako se osnovano uz materijalne dokaze i počinio, nesumnjivo dokazan!

Uz Kaznenu prijavu od 26. 02. 2018. godinestavljen je Prijedlog dokaza, i to sedam svjedoka, koje treba pozvati i ispitati, te predloženo, da Tužiteljstvo svojom Naredbom izuzme krivični spis, broj: T09 0 KT 0110520 17, iz Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i izvrši uvid u isti, a koji je zaveden na Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, obzirom da se u istom krivičnom spisu nalaze ostali dokazi, koji nesumnjivo potvrđuju osnovanost ove Kaznene prijave protiv Armina Cibre za krivično djelo „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. stav 1. i 2., a za koje je prijavljeni Cibra Armin osnovano sumnjiv!

Inače, i lider SBB-a Fahrudin Radončić je nedavno podnio Kaznenu prijavu protiv Armina Cibre, zbog Lažnog prijavljivanja, a nakon što ga je Armin Cibra optužio, da stoji iza paljenja automobila u vlasništvu Armina Cibre.

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});