Otvorena istraga protiv Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e i drugih!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je Naredbu o provođenju istrage protiv načelnika Kriminalističko – istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e, Vahidina Šahinpašića i drugih, zbog osnova sumnje, da su zajedno, međusobno i po prethodnom dogovoru, u krivično – pravnim radnjama, tako izraženim, ostvarili i počinili obilježja više koruptivnih krivičnih djela.

Vahidin Šahinpašić i dr., istragom Državnog tužilaštva BiH, broj: T20 0 KTK 0015919 18, osumnjičeni su, da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom Pripremanje krivičnog djela iz člana 248. KZ BiH, Neovlašteno prisluškivanje i zvučno ii optičko snimanje i člana 147a. KZ BiH,  Odavanje tajnih podataka iz člana 164. KZ BiH, Krivotvorenje službene isprave iz člana 226. KZ BiH, Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH, Napad na službeno lice u obavljanju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela iz člana 241b. KZ BiH, Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ BiH, Protupravno lišenje slobode iz člana 147. stav 1. i 2. KZ BiH, Podstrekavanje na krivično djelo iz člana 30. stav 3. u vezi sa stavom u vezi sa stavom 2. KZ BiH, Mučenje u obavljanju službe i drugo neljudsko ili ponižavajuće postupanje,  i drugo, a sve u vezi sa članovima 29. KZ BiH, da su učestvovanjem u izvršenju krivičnog djela ili preduzimajući što drugo čime su na odlučujući način doprinijeli u učinjenu krivičnog djela, zajednički i učinili krivično djelo, i članom 35. KZ BiH, umišljaj.

Kako saznajemo, pored osumnjičenog Vahidina Šahinpašića, pod istragom je i tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Nevena Aličehajić, poslanik u Parlamentu BiH Dragan Mektić, Perica Stanić, bivši direktor SIPA-e, Dalida Burzić, nekadašnja Glavna tužiteljica KS, danas sudija Suda BiH.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI