fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Ovaj njemački gigant gradi ogroman pogon u BiH, planira zaposliti do 1.000 ljudi

Autor: Dnevno.ba

Velika njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema se za pokretanje  proizvodnje u Bosni i Hercegovini, točnije u Derventi.

Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i državnih poslova u ovom njemačkom gigantu.

Podsjetimo, riječ je o tvrtki za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru. Međutim, Carius otkriva da se zapravo spremaju pokrenuti proizvodnju u jednom od najvećih gradova Bosanske Posavine.

Tvrtka je već registrirana u BiH i trenutno ima 90 zaposlenih. Start proizvodnje u pogonu u Derventi planiran je za početak 2025. godine. Njemački gigant na ovaj način želi ispoštovati rokove koje ima za svoje kupce u vezi s isporukama, piše Poslovni dnevnik.

“To ne znači da smo zaustavili sve oko Prnjavora, ali u ovom trenutku radimo na pokretanju proizvodnje u Derventi – kazao je Carius. Na pitanje što će biti s investicijom u Prnjavoru o kojoj je ranije bilo riječi, odgovorio je: “Budućnost je otvorena”.

Unsplash.com

 

Plan je  1000 zaposlenih

“Trenutno imamo 90 zaposlenih. Budemo li se stvari dobro razvijale, očekujemo da ćemo do 2030. ili 2032. doći do 1000 zaposlenih – rekao je.

Kako saznaje Biznisinfo.ba, planirani iznos koji ova kompanija planira investirati u BiH u narednih osam godina je oko 38 milijuna eura. Djelatnost registrirane tvrtke je proizvodnja plastičnih ploča, limova, cijevi i profila, a direktor je Bernhard Spielvogel.

Mubea je svjetski poznata kompanija koja zapošljava više od 14.000 radnika na 48 lokacija diljem svijeta, a u 2022. godini ostvarila je prihod od oko tri milijarde eura.

Inače, pokretanje proizvodnje autodijelova u Bosni i Hercegovini uslijedit će nakon sličnih pogona koje ova tvrtka ima u Austriji, Češkoj i Maroku.

U BiH na birou 100.000 osoba sa završenom osnovnom školom

Svijetao primjer

Ionako dobra ekonomska slika Dervente ovom će se investicijom dodatno poboljšati. Grad je u ratu pretrpio teška razaranja i vjerojatno je jedan od onih koji su pretrpjeli najveće štete, no posljednjih godina je očito da se gospodarska slika poboljšava, što potvrđuju i podaci.

U ovom gradu djeluje 868 gospodarskih subjekata, od kojih su 33 strane tvrtke, zapošljava više od 7.000 radnika. Derventa ima oko 4.500 umirovljenika, što je jedan od najpovoljnijih omjera u Bosni i Hercegovini, piše Poslovni dnevnik.

“Izvoz Dervente je 14.500 KM po rođenom stanovniku, to je ukupno oko 400 milijuna KM. Uvoz je 356 milijuna KM, što znači da nam je bilanca pozitivna, izjavio je nedavno Milorad Simić, načelnik općine Derventa.

U gradskoj upravi se nadaju da će i ove godine, s proračunom od blizu 25 milijuna KM, s najnižim dugom u BiH od 2,8 posto i ulaganjima u razvoj koja godišnje premašuju dva milijuna KM, zadržati primat jednog od ekonomski najrazvijenijih područja u Bosni i Hercegovini.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});