fbpx

Papa Franjo će u Sarajevu pustiti tri bijela goluba!

Autor: Dnevni avaz

MOSTAR - Kao što je već i poznato, papa Franjo doputovat će 6. lipnja u jednodnevnu posjetu našem glavnom gradu, što će sigurno predstavljati veliki događaj za Katoličku crkvu, ali i cjelokupnu bh. javnost. Bit će to treća posjeta jednog od poglavara Rimokatoličke crkve našoj zemlji. Podsjetimo, njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II Bosnu i Hercegovinu je posjetio dva puta.

Međutim, osim protokolarnih susreta sa bh. nadbiskupima, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima drugih vjerskih zajednica, njegovu posjetu obilježit će i jedan zanimljiv događaj. Naime, papa Franjo pozitivno će odgovoriti na molbu jednog bh. poštara, koji je i uzgajivač golubova. Tog 6. lipnja, papa će sa stepenica zgrade Predsjedništva BiH osloboditi tri bijela goluba Marina Cvitkovića, što će predstavljati gesta koji bi trebao simbolizirati njegov blagoslov za tri naroda koji žive u našoj državi.

Simbol mira i ljubavi

– Golubovi predstavljaju mir i ljubav, i neka oni napokon donesu normalan život svim ljudima u ovoj zemlji – rekao je Cvitković, piše Fox News.

Tokom 11-satne posjete našoj zemlji, papa će u Sarajevu održati misu s ciljem ujedinjenja svih ljudi u državi, koja je tokom rata prije dvije decenije pretrpjela strašna razaranja.

Nakon što je 39-godišnji poštar čuo za papinu posjetu Sarajevu, odmah je ponudio nekoliko od svojih 30 golubova kako bi na taj način doprinio širenju poruke mira.

Vraćaju se kući

Uzgojem golubova Cvitković, koji živi u okolini Mostara, bavi se još od svoje desete godine. Tokom obavljanja svog posla – raznošenja pošte, dnevno proputuje više stotina kilometara, ali na put nerijetko ponese i svoje ljubimce. Iako ih tokom puta redovno pusti na slobodu, njegove ptice redovno se vraćaju u Mostar.

– Uzgoj golubova nije nimalo lak zadatak, za to je potrebno mnogo truda i zalaganja. To zna i moja supruga, koja je ljubomorna na moje golubove – našalio se Cvitković.

Njegova supruga Ana otkrila je kako Marin zna satima stajati i zuriti u nebo. – Nisam sigurna da li je to ljubav ili opsesija. Mislim da se ipak radi o ljubavi – rekla je Ana.

Papin blagoslov

Njih dvoje očekuju da će se tri goluba, koje papa oslobodi 6. lipnja u Sarajevu, znati vratiti svom domu u Mostar.

– Sigurno je da će sa sobom donijeti papin blagoslov – uvjerena je porodica Cvitković.

Međutim, pitanje je šta ako se ne budu znali vratiti?

– U tom slučaju, oni će papin blagoslov širiti po cijeloj BiH. Samo neka sa sobom nose ljubav, mir, sreću i jedinstvo ovoj napaćenoj zemlji – kazali su Ana i Marin.

Autor: Dnevni avaz

ZADNJE VIJESTI