fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PENDEŠ DEMANTIRA DODIKA: Nema NATO vježbe, niti bojeve municije

Autor: Vijesti.ba

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH priopćilo je da bi eventualna vježba integracije kopnenih i zračnih elemenata Oružanih snaga BiH i zračnih elemenata Oružanih snaga SAD mogla biti realizirana nakon odobrenja Predsjedništva BiH tokom 2019. godine, te da nije riječ o NATO vježbi, nego sličnim vježbama koje su i ranije izvođene u BiH i regiji.

“Smatramo da je bitno naglasiti da su, od samog početka razgovora o realizaciji ove vježbe, oružane snage BiH i SAD imale jedinstven stav da se ni u kom slučaju ne bi koristila bojeva municija, kao ni municija koja bi mogla štetiti građanima BiH i njihovoj imovini, a kako je još jednom potvrđeno i zaključcima sa koordinacijskih sastanaka između timova Nacionalne garde Merilenda SAD i Oružanih snaga BiH, koji su održani proteklih dana u BiH”, ističe se u priopćenju.

Iz ovog ministarstva pojašnjavaju da Oružane snage BiH vrše kratkoročno i dugoročno planiranje obuke i vježbi u i van BiH, a kroz čiju realizaciju njeni pripadnici stječu neophodno znanje, vještinu i praksu koja im omogućava efikasno obavljanje zadataka koji su definirani u Zakonu o odbrani BiH.

Imajući u vidu da je za stjecanje sposobnosti potrebna obuka, ističu u ovom ministarstvu, onda je jasno da Oružane snage BiH moraju realizirati različite vidove obuke i vježbi.

Oružane snage BiH, kao niti jedna druga vojska u regiji ali i šire, nema mogućnost da samostalno gradi svaku neophodnu sposobnost, te se tako nastoji iskoristiti pomoć drugih zemalja i različiti vidovi suradnje kroz koje se nastoje izgraditi neophodne sposobnosti.

Jedna od takvih potreba, navodi se u priopćenjuu, je izgradnja sposobnosti pod nazivom Prednji zračni kontrolori /Forward air controllers/ definiranja potrebnih elemenata za slanje zahtjeva za blisku zračnu podršku i kontrolu iste od deklariranih jedinica Oružanih snaga BiH.

S obzirom da Oružane snage BiH imaju dugoročnu suradnju sa Nacionalnom gardom Merilend /NGM SAD/, došlo se na ideju da se kroz Program Vojska – Vojsci /Program suradnje koji su razvile SAD u proteklih 20 godina sa 79 partner država/ pokuša izgraditi sposobnost jedinica Oružanih snaga BiH koje moraju ispuniti tražene uslove i sposobnosti po pitanju bliske zračne podrške.

Osim toga, dostizanjem ove sposobnosti, pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi se više oslanjali samo na pomoć drugih zemalja, već i na vlastite snage i vlastitu sposobnost kako u misijama podrške miru širom svijeta, tako i kod ocjenjivanja deklariranih jedinica Oružanih snaga BiH po Konceptu operativnih sposobnosti.

Eventualna vježba integracije kopnenih i zračnih elemenata Oružanih snaga BiH i zračnih elemenata Oružanih snaga SAD bi se realizirala nakon odobrenja Predsjedništva BiH tokom 2019. godine.
Iz Ministarstva odbrane podsjećaju da se ne radi o NATO vježbi, te da bi eventualno izvođenje vježbe “Integracije kopnenih i zračnih elemenata 2019” bilo slično vježbama koje su već ranije izvođene u BiH i regiji.

Ova aktivnost je samo jedna u nizu uspješno sprovedenih aktivnosti u oblasti dugogodišnje suradnje između SAD i BiH, a koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Merilend i Oružanih snaga BiH od 2003. godine od kada je realizirano više od 250 događaja iz programa Vojska – Vojsci na kojima je sudjelovalo više od 5.270 vojnih i civilnih lica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Iz Ministarstva odbrane ističu da se bilo koja vježba u kojoj učestvuju pripadnici Oružanih snaga BiH u i van BiH planira profesionalno, sa posebnom pažnjom na poštivanju sigurnosnih procedura za pripadnike Oružanih snaga BiH, ali i za građane i okolinu BiH.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});