fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković otkrio da pregovaraju s DP-om pa opleo po oporbi: ‘Neka se pokriju ušima’

Autor: Dnevno.ba

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon što je s izaslanstvom Vlade sudjelovao na komemoraciji žrtava Jasenovca. “Dan sjećanje na Holokaust je vrijedan za budućnost sjećanja. S obzirom na to da je preživjelih sve manje, mi smo kao država koja je predsjedavala IHRA-om odlučilo staviti jedan dokument koji će regulirati kulturu sjećanja, kako bi mladi kroz edukaciju i informiranje mogli dobiti istinite i točne informacije”, rekao je poručivši da je osobna stvar to što je predstavnik Židovske zajednice u Hrvatskoj, Ognjen Kraus išao u svojoj koloni.

“Imali smo velike skupove, velike sastanke i velika obilježavanja koja su komemorirala Holokaust i mislim da je to iznimno honorirano od svih koji su bili ovdje prisutni”, dodao je, a potom se prebacio na ishod parlamentarnih izbora.

“Hrvatski narod je kazao 17. travnja što misli o svim akterima koji su sudjelovali na izborima. Poruka je da je HDZ sa svojim partnerima relativni pobjednik izbora. To je nastavak politike zadnjih 10 godina, prvi put smo imali 61 mandat pa smo sastaviti vladu, drugi put 66 pa smo sastavili, sad imamo 61 pa ćemo ponovno formirati vladu”.

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Je li pao dogovor o vladi s Domovinskim pokretom?

“Počinjemo već od sutra. Već smo razgovarali s predstavnicima manjina, od ponedjeljka počinjemo razgovore s ostalima. Nikakvi razgovori o bilo kakvim uvjetima još nisu počeli. Ovo što piše u medijima, ministarstvo ovo-ono, to oni spinaju i puštaju, ništa mi još nismo započeli”, ustvrdio je.

“Mi imamo pokušaje oporbe da nešto destabilizira. Oni nisu nijednom čestitali, što govori o njihovoj političkoj kulturi. Dio tih stranaka pokušava uvjeriti hrvatsku javnost da su oni nešto pobijedili, što je strašno. Oni sad žele difamirati, tjerati strah, a našu vladu je krasila politička stabilnost. Bez toga nema ni socijalne i ekonomske stabilnosti, to je bila moja poruka kad sam postao predsjednik HDZ-a 2016. godine. Birači smatraju da neke naše poruke moramo korigirati. Je li to veća borba protiv korupcije? Mi smatramo da je ona nikad veća, ali učinit ćemo sve da pojačamo pravosuđe. Mi sad moramo napraviti zadatak i formirati vladu prema volji birača”, poručio je Plenković.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada bez SDSS-a

Komentirao je može li zamisliti vladu bez SDSS-a, kako to uvjetuje Domovinski pokret.

“Mi cijenimo sve predstavnike nacionalnih manjina za razliku od oporbe koja je odbila pomoći Ukrajini, glasala je protiv zakona o hrvatskom jeziku… Razgovarat ćemo sa svima koji su spremni razgovarati s nama kako bismo napravili stabilnu vladu. Ako su oni odgovorni, ozbiljni, realni, onda ćemo stvoriti vladu, pa makar i sa 76 glasova, tako smo funkcionirali dugi niz godina. Nakon izbora je došlo do smirivanja retorike iz Domovinskog pokreta, za razliku od Grbina koji i dalje govori “bando” i “bagro”. To je neobično. Bilo i bolje da se povuče u prekrasno zaleđe u Istru. Kakva je to razina kad on kao šef SDP-a dođe i kaže da on nije kandidat za premijera, nego stric. Onda stric dođe i krši Ustav, to je ta njihova retorika. Upozorenje Ustavnog suda je bilo jasno, ali je došlo do flagrantnog kršenja ustavnih normi, pa je došlo do novog upozorenja, na kojeg njegovi jataci reagiraju. Milanović je odmogao SDP-u, bacio je Grbina u blato. Čovjek politički ne postoji”, kazao je, ponovno se obrušivši na oporbu i Milanovića.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Pokrio bih se ušima”

“Da sam tako izgubio izbore, pokrio bih se ušima, dao ostavku i ne bih dao izjavu dvije godine. Neki stručnjaci tvrde da je Ustavni sud prekršio Ustav, ali to su oni koji se ne daju izbaciti i misle da samo oni mogu raditi što hoće. Da sam ja kad je Vrhovni sud donio presudu protiv HDZ-a, rekao da su to kuhinjski elementi i da do njihovog mišljenja držim kao do bukve, onda bi se opet dogodila ova revolucija s ljevice. Ovo je politički problem, ako mi dobivamo u velikom broju izbornih jedinica. Prije nekoliko godina sam rekao da ljevica neće podnijeti ako HDZ po treći put dobije volju većine birača. Doći će do razbijanja inventara. No, oni su izgubili voljom hrvatskog naroda, mi smo dobili apsolutnu većinu. Zamislite da ja prije izbora dođem i kažem da će Mate biti kandidat. Nemam ništa protiv Mate”, rekao je Plenković.

Raspudić bez dlake na jeziku: ‘Ustavni sud je najsramotnija institucija u Hrvatskoj’

 

“Ove uvrede i objede nisu ono kako ja vidim hrvatsko društvo. Oni se moraju pomiriti s time da su izgubili izbore voljom naroda, velikom razlikom”, dodao je i nastavio s teškim riječima prema oporbi.

“Gledao sam pressicu Ustavnog suda detaljno. Onda dolazi Grbin i kaže da on neće biti kandidat nego stric. Bio bih oduševljen da sam se mogao boriti protiv nekoga tko zaista želi biti premijer, a ne da gledam ovu lakrdiju. Milanović je 2020. odšutio kampanju i još ex-post rekao da nije glasao, a što je s Milanovićem 2024.? Mi ovo nećemo odšutjeti, jer ovo nije normalno. Kršenje Ustava nije normalno. Ljudi, osvijestite se. HDZ je pobijedio, narod je rekao svoje. Imamo razlog sastavljati većinu s onima koji žele s nama surađivati i to ćemo uspjeti, kako smo uspjeli prije četiri ili osam godina. Neće se dogoditi da oni sastave vlast. Moraju biti politički korektni. Grbin je mlađi 10 godina od mene, Tomašević još i više, oni trebaju biti politički odgovorni. Čestitajte ako smo osvojili 61, ja sam njima čestitao na 42 i 10”, poručio je premijer.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});