fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POLICIJA BiH OTKRIVENA: Organizirano prebacuju migrante na hrvatski teritorij

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - Nakon niza optužbi koje su pristizale na račun hrvatske policije zbog navodnog nehumanog postupanja prema migrantima, napokon je otkriveno što radi bosanskohercegovačka policija. U javnost je, naime, procurila snimka kolone migranata u Bosni i Hercegovini, koji u pratnji tamošnje policije koračaju cestom nedaleko od Bihaća.

Migranti koji iz Bosne i Hercegovine idu prema zapadu mjesecima se pokušavaju probiti preko Hrvatske do drugihe europskih zemalja. Sve to rade i uz asistenciju bosanskohercegovačke policije, koja ih doslovno vodi do kampa tik uz hrvatsku granicu, kako se vidi iz snimke koja je u posjedu Dnevnika Nove TV.

Prizori poput ovog su, nažalost, svakodnevni. “Vrlo smo zabrinuti zbog ove snimke, a čujemo da ima još takvih snimki koje prikazuju kako se grupe od po stotinjak ilegalnih migranata organizirano, uz pomoć policije, de facto protjeruju u Hrvatsku, odnosno stavljaju u taj improvizirani kamp koji je ispod svih humanitarnih standarda”, rekao je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, za Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV navodi i kako se improvizirani kamp, u kojem ne postoji osnovna infrastruktura, nalazi u Vučjaku nadomak Bihaća, samo šest kilometara od hrvatske granice, na prostoru koji je nekad bio odlagalište otpada, a migrante su u nj počeli useljavati prije, otprilike, dva mjeseca. U šatorima usred šume navodno spava oko 700 ljudi, iako neke procjene govore da ih je u okolici i dva puta više.

Migranti u kampu ne ostaju. Preko noći na sve moguće načine pokušavaju prijeći granicu. Iako i na ovom području postoje zajedničke patrole, BiH Hrvatskoj stvara probleme, tvrdi sugovornik Nove TV Selam Midžić iz bihaćkog Crvenog križa.

“Razumijemo da kanton ima problema s tolikim brojem ljudi, međutim, taj pritisak na naše granice potpuno je nedopustiv. Zabrinuti smo zbog biranja lokacija za smještaj migranata neposredno uz granicu. Hrvatska kao članica EU-a uplaćuje BiH novac za njihov smještaj, za humanitarni aspekt, a ti ljudi nisu nikamo smješteni”, komentirao je taj podatak Ničeno.

 

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});