fbpx

Pravoslavni vjernici slave Božić: Mir Božji, Hristos se rodi

Autor: Dnevno.ba

Pravoslavni vjernici u BiH i ostatku svijeta danas obilježavaju jedan od najvažnijih blagdana – Božić. Dolazak Božića najavljuje se zvonima s pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.
Dan ranije pravoslavni vjernici zapalili su badnjak te su time obilježili Badnju večer.

Na Božić kršćanske crkve širom svijeta slave rođenje Isusa Hrista koji je došao među ljude kako bi ukazao na njegovanje vrijednosti kao što su vjera i ljubav.

Prema Evanđelju, Isus Krist rođen je točno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad spilje kod Betlehema.

U spilji u Betlehemu Marija je novorođenog Spasitelja umotala u slamu i poklonila mu se kao Bogu.

Na nebu su u tom trenutku anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Isusu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijela smirnu, tamjan i zlato.

Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, dan se nastavlja obiteljskim okupljanjima oko božićne trpeze, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Kriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Na dan Božića se ne ide u goste već se Kristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Kršćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tijekom godine bili u svađi trebali izmiriti te jedni drugima oprostiti.

Portal Dnevno.ba svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želi sretan Božić, obilje zdravlja i ljubavi.

Mir Božji, Hristos se rodi!

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI