fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Predstavljena knjiga o jedinstvenom tetoviranju žena Hrvatica-katolkinja u BiH

Autor: Dnevno.ba/Fena

– Predstavljanjem knjige „Znamen na koži“, autorice dr. sc. Vesne Haluga, u petak je u Mostaru zatvoreno peto izdanje Napretkovog tjedna kulture.

Haluga kazala je da je ova knjiga u prošloj godini bila jedna od najprodavanijih znanstvenih knjiga u Hrvatskoj. Naime, radi se o doktorskoj disertaciji koja na zanimljiv i suvremen način približava javnosti, ali i ovjekovječuje jedinstveno tetoviranje žena katolkinja u Bosni i Hercegovini.

– Kroz šest mjeseci knjiga je bila rasprodana, tako da u Mostaru promoviramo njezino drugo izdanje. S obzirom na velik interes, knjiga je prevedena na šest jezika. Pored hrvatskog, dostupna je na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i mađarskom jeziku – kazala je Haluga.

 

Govoreći o tradicionalnim tetovažama, autorica je naglasila da je njihov dizajn s grafičke strane potpuno moderan, iako je nastao prije više od 400 godina. Podvukla je da originalno postoji 317 motiva tradicijske tetovaže, ali da ljepota leži u jednostavnosti te da je križ osnova svakog motiva hrvatske tradicijske tetovaže.

Foto: Fena

Tetovaže na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine

Haluga je otkrila kako je osnovni cilj bio kroz knjigu prikazati znanstvene dokaze i stvoriti sve preduvjete kako bi se hrvatska tradicijska tetovaža uvrstila na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

– Učinit ćemo sve kako bi naša hrvatska tradicijska tetovaža postala opće poznata i na svjetskoj razini – poručila je autorica.

Upravo u okviru Hrvatskog instituta za kulturu i tradiciju, kojega je utemeljio Napredak, postoji inicijativa da se tradicijska tetovaža žena katolkinja zaštiti kao nematerijalna baština UNESCO-a.

Foto: Fena

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka izrazio je nadu da će u tome i uspjeti, kroz suradnju s Federalnim ministarstvom kulture i sporta te Ministarstvom civilnih poslova BiH.

– Najvažniji je prvi korak, a to je upravo knjiga koju večeras predstavljamo – podvukao je Landeka.

Foto: Fena

Peto izdanje manifestacije

Govoreći o ovogodišnjem Napretkovom tjednu kulture, Landeka je rekao kako su petodnevnu manifestaciju obogatile premijere.

– Imali smo prvu izložbu Saše Zečevića u Mostaru, a zatim i prvo predstavljanje knjige „Stari most s mjesta događaja“ u Bosni i Hercegovini. Prikazali smo prvu samostalnu izložbu fotografija Darije Delić.

Sinoć smo uživali u prvom nastupu ansambla „Fugato“ iz Zenice, a večeras prvi put u BiH predstavljamo knjigu „Znamen na koži“ autorice koja je članica mostarske podružnice Napretka – zaključio je Landeka.

HKD Napredak stipendirat će 121 studenta: Ukupno izdvojeno 170.000 KM

Autor: Dnevno.ba/Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});