Pročitajte koje je izmjene zatražio Zlatko Miletić vezano za Zakon o VSTV-u

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Jučer je u Sarajevu održana debata "Pravo na pravdu" koja je bila posvećena rješavanju ozbiljnih problema u provođenju zakona i vladavini prava u Bosni i Hercegovini, kao i stanju u pravosudnim i tužiteljskim organima.

U skladu s preporukama i zaključcima sa ove debate, a posebno preporukama g. Priebea, višeg nezavisnog pravnog stručnjaka Europske unije, važno je istaći da Forum građana Tuzle, u suradnji s Pravosudnom mrežom Bosne i Hercegovine i Helsinškim odborom za ljudska prava u Republici Srpskoj već više godina bezuspješno pokušava implementirati inicijativu za izradu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Visokom Sudskom i Tužiteljskom Vijeću Bosne i Hercegovine.

Upravo iz tog razloga, Zlatko Miletić izaslanik u Domu naroda PSBiH uputio je jučer u parlamentarnu proceduru inicijativu i prijedloge izmjena 18 od 95 članova osnovnog teksta ovog Zakona koje su izradile navedene organizacije.

Prijedlozi preporuka sadrže:

– Odredbe o uvjetima i mandatima sudaca i tužitelja;

– Odredbe o disciplinskoj odgovornosti sudaca i tužitelja;

– Dodatne preporuke, koje se odnose na nadležnosti i ovlaštenja, posebno u smislu njihovog reduciranja u smislu prijenosa nadležnosti na vrhovne sudove entiteta i Apelacijskog suda Brčko Distrikta, te drugih sudova i tužiteljstava različitih nivoa sudske vlasti.

Sve navedeno bi trebalo predstavljati prvi korak u uspostavi sistema koji će garantirati vladavinu prava u BiH, navodi se u priopćenju Demokratske fronte.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI