fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot: Facebook

Putinov njemački prijatelj želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine: Stigla poruka iz Moskve

Autor: Dnevno.ba/Hina

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovno je danas ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, a službena Moskva odmah je pozdravila izjave bivšeg njemačkog kancelara.

„Dobri osobni odnosi poput onih između Putina i Schroedera mogu pomoći pri rješavanju problema“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Guliver

Schroeder: Putin i ja smo godinama surađivali, to može pomoći u pregovorima

On je rekao kako su ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder u vrijeme dok je obnašao ovu funkciju, iznova pokazali da dobri privatni odnosi mogu biti od koristi.

 

„To je pomoglo u rješavanju najtežih pitanja i u postupnom poboljšanju bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov.

Bivši kancelar iznova je, u razgovoru za njemačku agenciju Dpa, ponudio svoje posredovanje u eventualnim razgovorima između Moskve i Kijeva.

„Mi smo godinama razborito surađivali. Možda to još može pomoći u pronalasku rješenja za pregovore“, rekao je Schroeder.

Schroeder je doduše ruski napad na Ukrajinu opisao kao „fatalnu pogrešku“, ali još uvijek odbija kritizirati Putina, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

Foto: X

Dugogodišnje prijateljstvo s Putinom, rusku agresiju nazvao “fatalnom pogreškom”

Zbog ustrajanja na prijateljstvu s Putinom, vodstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), čiji je Schroeder član, žestoko ga je kritiziralo i zaprijetilo izbacivanjem iz stranke. Međutim, proces isključenja Schroedera, koji je bio kancelar od 1998. do 2005., propao je.

Schroeder je dugo nakon napada Putina na Ukrajinu zadržao vodeća unosna mjesta u ruskim energetskim kompanijama, između ostalog i u konzorciju Baltičkog plinovoda.

Bivšem šefu SPD-a u međuvremenu je oduzeto pravo na ured i osoblje, na što kao bivši kancelar ima pravo. Aktualna stranka sa socijaldemokratom Olafom Scholzom na čelu je zbog Schroedera pokrenula i izmjenu zakona kojim bi se bivšim predsjednicima države i kancelarima smanjilo pravo na povlastice nakon silaska s položaja.

Schroeder je također rekao da smatra da bi “Francuska i Njemačka morale preuzeti inicijativu”. “Očito je da rat ne može završiti potpunim porazom jedne ili druge strane”, smatra on.

Špekulacije o tome da bi Putin mogao započeti nuklearni rat ili napasti neku od zemalja NATO-a na istočnom krilu bivši njemački kancelar opisao je kao “glupost”. No, kako bi se u korijenu zaustavila eskalacija prema takvim scenarijima i spriječila veća zabrinutost stanovništva, mora se, osim potpore Ukrajini, ozbiljno razmisliti o rješenju sukoba, naglasio je.

Obilježena 25. obljetnica početka NATO udara na Srbiju i Crnu Goru

 

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});