fbpx
Foto: Reuters

RAT U UKRAJINI U raketiranju Odese uništeno pet stambenih zgrada

Autor: Dnevno.ba

Rusi su ponovno raketirali cijelu Ukrajinu, a borbe traju na istoku i jugu. Iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, u kojoj više nema civila, vojnici poručuju da će se boriti do kraja. S Krima su Rusi na Odesu ispalili četiri krstareće rakete. U skloništu je bio i predsjednik Europskoga vijeća, kojega je ondje primio ukrajinski premijer, piše HRT.

Ni jutros nije bilo mirno u Odesi. U raketiranju je pogođeno i uništeno pet stambenih zgrada. Dvije su osobe ranjene. Hipersonični projektili su ispaljeni s poluotoka Krima koji je pod ruskom vlašću.

Samo nekoliko sati ranije u Odesi, inače, glavnoj crnomorskoj luci za izvoz poljoprivrednih proizvoda, boravio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Ukrajina je među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica i kukuruza. Zbog ruske blokade, u njezinim lukama stoji oko 25 milijuna tona žitarica. Ukrajina zbog toga gubi 19 milijun dolara na dan.

– To se vjerojatno nikada nije dogodilo u Odesi od Drugog svjetskog rata. Običan život vezan uz more blokira Rusija. I to je udarac ne samo Ukrajini. Bez našeg poljoprivrednog izvoza deseci zemalja u različitim dijelovima svijeta su na rubu nestašice hrane. A s vremenom situacija može postati, iskreno rečeno, zastrašujuća, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinci svaki dan plaćaju svojim životima i bore sa zvjerstvima. I trošak te borbe nije jeftin, ali odbijanje ruske agresije još je skuplje, izjavio je američki predsjednik Joe Biden potpisujući zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini. Zakon se temelji na programu kojim su Amerikanci u Drugom svjetskom rat pomagali Europi kako bi se suprotstavila Hitleru.

– Potpisujem zakon koji pruža još jedan važan alat u našim naporima da podupremo vladu Ukrajine i ukrajinski narod u njihovoj borbi za obranu njihove zemlje i demokracije od Putinovog brutalnog rata i to je brutalno. Ukrajinci svaki dan plaćaju svojim životima i bore se zajedno sa zvjerstvima u kojima sudjeluju Rusi. Trošak borbe nije jeftin, ali odbijanje agresije je još skuplje. Zato ostajemo u ovome, rekao je Biden.

Od početka ruske invazije, Bidenova administracija uputila je Ukrajini vojnu pomoć od oko 3,8 milijardi dolara.

Rusi prisilno sele Ukrajince u kampove u Rusiji, tvrde Sjedinjene Države.

– Ne mogu govoriti o tome koliko je kampova ili kako izgledaju, no imamo naznake da se Ukrajinci protiv svoje volje odvode u Rusiju… Ovo je još jedan pokazatelj da Vladimir Putin jednostavno neće prihvatiti i poštovati ukrajinski suverenitet i da su Ukrajinci (za njega) građani druge nacije, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Moskva je potvrdila je samo prošli tjedan evakuirano više od 11 tisuća ukrajinskih građana, i to, tvrde, na njihov zahtjev. Od 24. veljače, prema ruskom ministarstvu obrane iz Ukrajine je u Rusiju prebačeno gotovo 200.000 djece te više od 1,1 milijun ljudi.

Središnje obilježavanje Dana pobjede Rusi su završili raskošnim vatrometom. A diljem Europe u znak solidarnosti s Ukrajincima najznačajniji spomenici bili su osvijetljeni u bojama ukrajinske zastave.

Tako je bilo i u Berlinu gdje su se susreli francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz. Istaknuli su da Ukrajina pripada europskoj obitelji i da zajednički rade kako bi nastavili putem prema zajedničkoj Europi.

– Rat se vratio na naš kontinent i sada moramo učiniti sve da zaštitimo našu demokraciju i stanemo na stranu Ukrajine, ali u isto vrijeme zaštitimo naš narod od bilo kakvog širenja rata, rekao je Macron.

– Želimo također poslati važan signal zemljama zapadnog Balkana. Ostajemo pri našim pristupnim obećanjima. Blokade koje još postoje moraju se prevladati u duhu europske odgovornosti i u duhu geostrateškog razuma, rekao je Scholz.

Francuski predsjednik jučer je predložio stvaranje tzv. Europske političke zajednice kako bi se povećala suradnja Unije s drugim europskim zemljama, poput Ukrajine, čije članstvo nije izgledno u bliskoj budućnosti. Kijev je jučer predao drugi dio službenog upitnika za dobivanje kandidature za članstvo u Europskoj uniji.

Dva i pol mjeseca od početka invazije na susjednu Ukrajinu, UN procjenjuje da više od 12 milijuna ljudi u toj zemlji treba humanitarnu pomoć uključujući hranu, lijekove i sklonište. Više od pet milijuna Ukrajinca zbog ratnih razaranja napustilo je zemlju.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI