fbpx

RUSIJA: “Moguća je nova velika kriza s plinom u Europi”

Autor: Dnevno.ba

Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Europi i poziva EU na pregovore, izjavio je u subotu Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.

“Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi”, rekao je Novak i pozvao čelnike Europske unije na pregovore, prenosi Hina.

“Spremni smo na dijalog”, poručio je Novak.

Po Novaku, u europskim spremištima nedostaje oko 25 milijuna prostornih metara plina i on smatra da bi se “po tom pitanju nešto trebalo učiniti”.

Svjetska energetska supersila opetovano odbacuje odgovornost za rast cijena i, kako tvrdi Novak, Rusija ispunjava svoje ugovorne obveze.

Isporuke na svjetska tržišta su porasle za čak 15 posto u odnosu na prethodnu godinu te je i sama Rusija u 2021. potrošila više plina nego inače. Novak to pripisuje hladnoj zimi i oporavku gospodarstva.

Sjeverni tok 2

Nedavno je predsjednik Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi prirodni plin dovodio iz Rusije preko Baltičkog mora u Njemačku.

Novak smatra da bi isporuke tim plinovodom umanjile zabrinutost na usijanom plinskom tržištu.

Plinovod je dovršen, no njemačke vlasti tek trebaju izdati uporabnu dozvolu.

Krajem rujna neki njemački mediji, poput Deutsche Wellea, izvijestili su da su Rusi, želeći prisiliti Bruxelles na prihvaćanje Sjevernog toka 2, umjetno izazvali nezapamćeni rast cijena plina na svjetskom tržištu, koje su odletjele u nebo na fantastičnih gotovo tisuću dolara za tisuću prostornih metara plina.

Time se, upozorili su njemački mediji, stvara umjetni deficit plina, a s druge strane, azijske zemlje su ovog ljeta kupile velike količine ukapljenog plina, pa ga je u Europi bilo puno manje, a ovdašnji LNG terminali uglavnom su radili smanjenim ili nikakvim kapacitetom.

Propusna moć Sjevernog toka 2 je 55 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI