fbpx
Twitter

Sjedinjene Američke Države i Japan dogovorili blisku suradnju po pitanju Tajvana

Autor: dnevno.ba

Japanski premijer Fumio Kishida i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Tokiju kako bi potvrdili svoju predanost bliskoj suradnji na održavanju mira u regiji, dok napetosti u Tajvanskom tjesnacu i dalje rastu, piše dpa.

Jučer je kineska Narodnooslobodilačka vojska iz tajvanskog teritorijalnog mora ispalila pet projektila na isključivi gospodarski pojas Japana.

– Ponašanje Kine imalo je ozbiljne implikacije na mir i stabilnost u regiji i na međunarodnu zajednicu, rekao je Kishida, a prenose zapadni mediji.

Pelosi, treća najviša dužnosnica SAD-a, stigla je u Tokio u četvrtak navečer na kraju azijske turneje, u sklopu koje je također posjetila Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Zbog posjeta Tajvanu povećale su se tenzije između SAD-a i Kine jer Kina smatra Tajvan dijelom Kine.

Kineska vojska ovog je tjedna održava velike zračne i pomorske vježbe u vodama oko Tajvana.

Najveća kineska vojna demonstracija sile u desetljećima očito ima za cilj odvratiti Tajvan od drugih koraka u smjeru neovisnosti.

Japan se suzdržao od zauzimanja službenog stava o posjetu Pelosi Tajvanu, te se umjesto toga založio za mirno rješenje tajvanskog pitanja kroz dijalog.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI