fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Skupština Srbije

Skupština Srbije usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Autor: FENA

Zastupnici srbijanske Skupštine usvojili su izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u prosincu, budu spojeni s već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. lipnja.

Za izmjene i dopune zakona glasovalo je 168 zastupnika među kojima su i zastupnici dijela oporbe, odnosno stranaka koje su donijele odluku o izlasku na beogradske izbore u lipnju.

Usvojenim izmjenama rok za raspisivanje lokalnih izbora pomjera se sa 120 na 150 dana prije isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umjesto 45 kako piše u aktualnom zakonu.

Na izbore će, kako je najavljeno izaći Zeleno lijevi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavile da neće sudjelovati jer smatraju da nema vremena za poboljšanje izbornih uvjeta do 2. lipnja.

“Vlast od 1. travnja nije ništa učinila kako bi ispunila prva dva uvjeta, uredila birački popis i otvorila javni servis Radio-televizije Srbije za oporbu”, kazao je predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović te dodao da će se borba te stranke nastaviti neizlaskom na “farsu od izbora”, prenosi Beta.

Aleksandar Vucic.
Foto: CROPIX

Oporba smatra novi izbori neće biti pošteni

Srbijanska oporba smatra da ni novi izbori neće biti pošteni ukoliko se ne primijene ključne preporuke ODIHR-a i to uspostava ažuriranog popisa birača, omogućavanje ravnomjernog pristupa oporbe u medijima koje kontrolira vlast, ponajprije javnom servisu (RTS).

Oporba zahtjeva da se izbori u Beogradu održe istodobno kad i svi drugi lokalni izbori u Srbiji, ali tek kad budu primijenjene sve preporuke međunarodnih promatrača.

Vučić pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: ‘Sve je pripremano uz potpuno ignoriranje Srba u BiH’

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});