fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Staje isplata plaća i penzija u FBiH ako do 1. veljače ne bude sjednice Doma naroda

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ne usvoji li Dom naroda Parlamenta FBiH narednih dana proračun za tekuću, 2019. godinu, od 1. veljače bit će onemogućena isplata svih plaća, mirovina i ostalih proračunskih stavki u Federaciji BiH. Zastupnički dom Parlamenta FBiH je 9. siječnja 2019. usvojio Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2019. koji je u proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Kako isti nije usvojio i Dom naroda Parlamenta FBiH, proračun nije stupio na snagu a predsjedateljica tog doma Lidija Bradara (HDZ BiH) još se nije oglasila u svezi toga namjerava li uopće sazvati sjednicu.

Kako doznaje Klix.ba, Bradara se sastala s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u BiH, a pozvana je i na sastanak s predstavnicima Veleposlanstva Njemačke u BiH. U tom svjetlu, Klix podsjeća i na nedavno zajedničko priopćenje OHR-a i veleposlanstava  Njemačke i SAD-a u svezi zakazivanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zamjenik predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić kazao je za Klix.ba da još nema naznaka da bi Bradara u skorije vrijeme mogla sazvati sjednicu iako bi, kako je dodao, logika nalagala da ona sjednicu zakaže što prije kako bi se spriječio kaos u Federaciji BiH.

Tufekčić smatra da predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH taktizira nakon reagiranja stranih veleposlanstava i dodaje da smatra da bi trebalo spriječiti kaos, tj. omogućiti da ljudi primaju plaće, mirovine i boračke naknade. Na upit očekuje li da će OHR proračun za 2019. godinu proglasiti usvojenim ako Bradara ne zakaže sjednicu obzirom da se bez Doma naroda Parlamenta FBiH ne može usvojiti ni privremeno financiranje, odgovorio je da želi vjerovati da će institucije FBiH odgovoriti zadaći. “Ne bude li tako, normalno je očekivati da će OHR proglasiti ono što je usvojeno u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH“, zaključio je Tufekčić.

BH blok: Upozorili smo na krizu proračuna FBiH i nudili rješenje

U svjetlu mogućnosti da bi od 1. veljače mogle biti obustavljene isplate iz proračuna FBiH zbog nezasjedanja Doma naroda Parlamenta FBiH, oglasio se BH blok koji podsjeća da je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zauzeo čvrst stav da se proračun FBiH u sadašnoj situaciji ne treba i ne smije usvajati u hitnoj proceduri, upravo očekujući blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda.

“Stoga smo predlagali zaključak Vladi FBiH o privremenom financiranju, koje bi omogućilo nesmetane isplate mirovina, ali i davanja za najugroženije kategorije stanovništva. Zbog brzopletosti Vlade i inzistiranja na vlastitim interesima unutar proračuna, kao što je, među ostalim, i povišica plaća izabranim dužnosnicima, sada smo u situaciji da je vršenje isplata neizvjesno. Usvajanje proračuna traži sastajanje zajedničkih tijela oba doma koja još uvijek nisu ni imenovana. Sada smo u situaciji da SDA i HDZ BiH drže građane FBiH taocima, bez naznake da su krizu sposobni riješiti u narednih pet dana.

Trenutna situacija pokazuje da je potez BH bloka da predloži izbor predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bio ispravan i državotvoran. Da smo Zastupnički dom ostavili bez rukovodstvam danas bi i on bio u blokadi i taoc HDZ-a i SDA  kao što je to Dom naroda“, stoji u reagiranju.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});