fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Emanuel Soča/Fena

Svečano otvoreni “60. Šimićevi susreti 2023”: Manifestaciju otvorio izaslanik predsjednice Federacije BiH Bariša Čolak

Autor: Fena

Polaganjem cvijeća kod spomenika Antunu Branku Šimiću u Mostaru i poetskim kolažom učenika Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Mostara počela je kulturna manifestacija “60. Šimićevi susreti 2023”.

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednice Federacije BiH Bariša Čolak, kazavši kako je iznimno važno obilježavati ovakve obljetnice, prije svega zbog mladih.

 

– Kultura je nešto što ne smijemo zaboravljati, što moramo prenositi na mlade. Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika Antun Branko Šimić obilježioje jednu veliku epohu i mislim da je jako dobro što se to obilježava, ne samo u rodnim Drinovcima, nego i ovdje u Mostaru – istaknuo je Čolak.

Foto: Emanuel Soča/Fena

Dodao je kako se nada da će se Šimićevi susreti proširiti i na druge prostore Bosne i Hercegovine, poput Posavine i Središnje Bosne.

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj kazao je kako se kulturni identitet zapadne Hercegovine i općine Grude zrcali u liku Antuna Branka Šimića.

– Ono što je jedinstveno i što svi prepoznaju u kulturnom smislu jeste vrijednost i veličina Antuna Branka Šimića. Nama je uistinu drago što smo iz njegove rodne općine Grude, odnosno iz njegovog rodnog mjesta Drinovci došli u Mostar kako bismo svečano otvorili Šimićeve susrete, na mjestu gdje je prije 110 godina Antun bio kratko na školovanju. Mostar je stolni grad hrvatskih institucija i smatramo da ono što je najvrjednije u našoj kulturi i društvenom sustavu trebamo donijeti ovdje u Mostar i to pokazati – poručio je Grizelj.

Foto: Emanuel Soča/Fena

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Baković govorio je o značaju velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića, istaknuvši kako se u modernim vremenima polako zaboravljaju temelji kulture, od kojih je jedan zasigurno A. B. Šimić.

– Mi kao Društvo književnika Herceg Bosne koji smo u organizacijskom odboru Šimićevih susreta, u okviru ove manifestacije organiziramo dodjelu godišnje nagrade nazvane po A.B. Šimiću i na taj način pokušavamo i, koliko vidim, uspijevamo očuvati uspomenu na A.B. Šimića i dat mu to njegovo mjesto koje zaslužuje i u kulturnoj i književnoj javnosti – dodao je Baković.

Otvaranju Šimićevih susreta nazočili su, među ostalima, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Daniela Perić, savjetnica ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Marijana Škutor, savjetnica premijera HNŽ-a Martina Ćosić, savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina, glavna tajnica HDZ-a BiH Miljana Glamuzina, predsjednik HKD-a “Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka i drugi.

Središnji događaj “Šimićevih susreta” održat će se u petak, 28. travnja, na svečanoj akademiji, koja će se održati u Peć Mlinima (ispred Ravlića pećine) kod Gruda.

Tom prigodom bit će dodijeljene nagrade mladim pjesnicima, kao i godišnja nagrada “Antun Branko Šimić”.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});