fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Vehid Begunić / FENA

U Bosni i Hercegovini razbijena mreža suradnika ‘super kartela’ trgovaca kokainom

Autor: dnevno.ba/Hina

Ukupno 23 osobe privedene su u velikoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv mreže osoba povezanih s međunarodnom skupinom krijumčara narkoticima, a Europol je u utorak potvrdio kako je to rezultat dugogodišnje istrage čija su meta “super karteli” koji kontroliraju veći dio europske trgovine kokainom.

Kako je u utorak potvrdio MUP Sarajevske županije koji je operativno vodio akciju, među osobama koje su uhićene u ponedjeljak u racijama provedenim na području Sarajeva, Mostara i Zenice su i dvojica visokih policijskih dužnosnika – Vahidin Munjić, aktualni ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH te Mustafa Selmanović, zapovjednik elitne posebne policijske postrojbe entitetskog MUP-a.

Uz njih je privedena i skupina ljudi različitih profila, od poduzetnika preko ravnatelja bolnice u Zenici pa do jedne influenserice.

“Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom”, stoji u priopćenju Europola objavljenom u utorak.

Dodali su kako su u pripremama za ovu akciju te za njezinu provedbu sudjelovali i agenti američkog Saveznog istražnog biroa (FBI) te Agencije za borbu protivi droga (DEA) kao i francuska te belgijska policija.

Glavna meta akcije pod kodnim nazivom “Black Tie”, kako se navodi u očitovanju Europola, osoba je koja je unatoč uhićenju u studenom 2022. nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju. Ta osoba, kako su ranije prenijeli mediji, zapravo je državljanin BiH i Nizozemske Edin Gačanin, koji je svoje kriminalne poslove vodio baš iz Emirata.

Europol pojašnjava da je on, surađujući s drugim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, ulagao u pothvate krijumčarenja kokaina u tonama i tako postao moćna figura koja kontrolira masovnu opskrbu Europe tim narkotiokom te proizvodnju sintetičkih droga na teritoriju Unije.

Foto: Fena

Korumpirana i dvojica policijskih dužnosnika i neki policajci

Među 23 osobe uhićene u ponedjeljak u BiH, kako se navodi, nisu samo suradnici iz “užeg kruga” tog kartela već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Podsjeća se kako je i prije racije u ponedjeljak policija u BiH uhitila dvojicu osumnjičenih i zaplijenila 55 tisuća eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radiostanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.

Svi privedeni terete se za teška kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Suradnici kartela koji su uhićeni u BiH terete se uglavnom za pranje novca stečenog trgovinom drogom, dok su dvojica visokih policijskih dužnosnika Munjić i Selmanović pod sumnjom da su zlorabili službeni položaj i ovlasti.

Mediji to povezuju s činjenicom da je nekoliko pripadnika posebne postrojbe MUP-a Federacije BiH sudjelovalo u zaštiti Gačanina, kada je boravio u BiH 2016., za što je on pak financijski “nagradio” postrojbu doniranjem odora i opreme.

Ravnatelj Munjić navodno je protuzakonito dopustio da kompromitirani policajci ostanu u službi unatoč dokazima koji su protiv njih prikupljeni.

Cijela afera ima i svoje političke implikacije jer se jedan od uhićenih, poduzetnik Gordan Memija, povezuje s aktualnim ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

“On (Memija) je moj dobar prijatelj”, potvrdio je novinarima nakon policijske akcije sam Konaković dodajući kako podržava provedbu cjelovite istrage.

Kazao je i kako ostaje na raspolaganju pravosuđu i policiji u slučaju potrebe da bilo što o tome pojašnjava, ali je upozorio kako mu dio medija koji je u sprezi sa oporbenom Strankom demokratske akcije (SDA) već sada “pakira” optužbe i unaprijed ga proglašava krivim za sumnjive veze, a za to nemaju nikakvih dokaza.

Potvrđena bivšeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad

Autor: dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});