fbpx

UOZBILJILI SU SE I NIMALO SE NE ŠALE! Kina zahtjeva od SAD-a da prekine kontakte s Tajvanom!

Autor: Fena

Kineske vlasti zatražile su od Sjedinjenih Država da prekinu ekonomski dijalog s Tajvanom te naglasile da će svi pokušaji tajvanske administracije da destabilizira situaciju propasti, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na brifingu za novinare u srijedu.

– Kina izražava odlučno neslaganje i snažno protestuje zbog toga. SAD bi trebao poštovati svoje obaveze i odmah prekinuti sa svim zvaničnim kontaktima s Tajvanom – kazao je Zhao i upozorio tajvansku administraciju da su njeni pokušaji da stekne nezavisnost od Kine osuđeni na propast.

Kako je naglasio Zhao Lijian, Washington bi trebao izbjegavati zvanične kontakte s Tajpehom.

– Nema nikakve potrebe da Washington šalje pogrešne signale tajvanskim separatistima – kazao je.

Američki State Department ranije je objavio da su zvaničnici američke i tajvanske administracije održali drugi krug razgovora u okviru “dijaloga o ekonomskom partnerstvu”.

Tajvanom vlada njegova lokalna administracija od 1949. godine, otkako su preostale snage Kuomintanga predvođene Chiang Kai-shekom (1887-1975.) poražene u kineskom građanskom ratu, nakon čega su potražile utočište na otoku. Tajvan je otada zadržao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine prije nego što su komunisti preuzeli vlast nad kompletnom zemljom. Tu poziciju podržava većina zemalja u svijetu, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI