fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Ustavni sud danas odlučuje smije li Zoran Milanović ući u izbornu utakmicu: Čeka ih težak zadatak

Autor: Dnevno.ba

Ustavni sud će danas na sjednici u 11 sati odlučiti smije li Zoran Milanović ući u izbornu utakmicu dok je još predsjednik Hrvatske ili mora smjesta dati ostavku. Podsjetimo, petak je bio nezapamćeni dan u hrvatskoj političkoj povijesti.

Prvo je Milanović odlučio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja, što je već po samo po sebi izazvalo veliko iznenađenje, a onda je, nekoliko sati kasnije, objavio da će se kandidirati za premijera, što je tek izazvalo pravu lavinu na političkoj sceni.

Iako su mnogi smatrali da to znači da Milanović daje ostavku na mjesto predsjednika države, on je to demantirao i rekao da ne daje ostavku, već to misli učiniti tek kad pobijedi na parlamentarnim izborima. Sada se čeka Ustavni sud da donese odluku o tome, piše Dnevno.hr.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Treba li Milanović odstupiti s mjesta predsjednika?

Milanovićev potez brojni ustavni stručnjaci smatraju neustavnim, a s njima se slažu i premijer Andrej Plenković i HDZ, ali Milanović ne namjerava odustati od izbora. “Nebitno je što oni misle, nebitno je što misli Ustavni sud, pajdo i kum Šeksa. Oni mogu donijeti odluku kakvu hoće, ja ću biti u kampanji i bit ću kandidat za premijera”, poručio je u nedjelju Milanović.

Zanimljivo, agencija Ipsos, odmah po objavi Milanovića da planira ići na parlamentarne izbore, za Dnevnik Nove TV provela je istraživanje na uzorku od 604 građanina. Više od polovice, točnije, 54 posto ispitanih vjeruje da Milanović treba odstupiti s mjesta predsjednika Republike prije ulaska u utrku za parlamentarne izbore.

No, čak jedna trećina ispitanih, 33 posto, smatra da ne treba, a 13 posto nema stav. Čak 69 posto ispitanih kaže kako će sigurno izaći na izbore, 17 posto će vjerojatno na birališta, 7 posto vjerojatno će izaći, odnosno 6 posto sigurno neće, dok 1 posto ne zna. Ukupno dakle čak 86 posto izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila zaista visoka izlaznost.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Rejting stranaka

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi kao premijera vidjeti Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića. Ova prednost unutar je statističke pogreške koja u ovom istraživanju iznosi 4 posto. Na trećem je mjestu Sandra Benčić, koju za kormilom Vlade želi vidjeti 12 posto ispitanih. Nikola Grmoja je na 8 posto podrške, Damir Vanđelić ima 3 posto.

Što se, pak, tiče rejtinga stranaka, HDZ je i dalje na prvom mjestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške. Most i Možemo! dijele treće mjesto sa 8,7 posto podrške, Domovinski pokret je na 7,9 posto.

 

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});