fbpx
FOTO: Mili Marušić

VIDEO (FOTO): Jedan dan u gostima kod Bele Petrović, jedine osobe koja nema struju u Klobuku!

Autor: Danijel Ivanković

KLOBUK - Proteklih dana je na stranicama našeg portala objavljena priča o Senki Petrović - "Beli" iz sela Klobuk kod Ljubuškog.

Riječ je o jedinoj mještanki ovog sela kojoj je isključena struja, a s obzirom da je ista dugo vremena član Facebook grupe “Hercegovina” priču su objavile njezine kolege, pa je tako i na našem portalu dospjela priča o teškoj situaciji u kojoj su se našli Bela Petrović i njezin sin:

Zašto je Bela iz Klobuka u mraku, zašto ste to dopustili načelniče Barbariću?

Tragom tih informacija i naša ekipa se zaputila ove nedjelje put Klobuka i u tamošnjem domu u jednom starom i trošnom stanu pronašli smo Belu Petrović. Sam prilaz ovoj zgradi sugerirao je kakav prizor možemo očekivati u unutrašnjem dijelu, jer smo zatekli rasklimana vanjska vrata i ponešto složenih drva za ogrjev. Međutim u samoj sobi dočekala nas je nasmiješena domaćica. Nasmiješena i vesela usprkos svoj svojoj boli i tuzi.

Senka2912016 4

Iako smo govorili da nastavi ležati ona se ustala i sjela na krevet te smo lagano krenuli u razgovor.

“Zdravlje je loše, iako sam sada bolje s obzirom kako je bilo. Malo sam se oporavila, no uistinu je zdravlje bilo loše. Ležala sam i u bolnici od 4-13. siječnja, dobila sam lijekove, a najgore od svega je to što nemam struje” – odmah nas gospođa Petrović upoznaje sa situacijom u kojoj se nalazi.

“Sad će u trećem mjesecu biti dvije godine kako nemam struje. Nisam nigdje tražila nikakvu pomoć, jer sam mislila da se sami za sve možemo izboriti sin i ja. Počela sam čuvati jednu baku na Mostarskim Vratima, lijepo počela zarađivati, međutim zaboljelo me. Sin ne radi, postao je višak radne snage… Imam još dva sina, jednoga ovdje blizu na Poljanama, dok je treći u Hrvatskoj, ali nitko ništa ne radi. Ovaj koji je tu povremeno radi na dnevnicama, ali znate kako je to – nedostatno je i ne može se” – govori Bela Petrović.

Senka2912016 1

Dosta je i lijekova koje je primorana trošiti, a kako kaže lijekove su joj kupili prijatelji i dobri ljudi.

“Samo jedan od tih lijekova košta 25 KM ako se uzima na recept, a dnevno trošim tri tablete iz te kutije, pa i više kada me uhvati gušenje. Požalila sam se doktorici, ali i doktorica mi je toliko dobra da je od sebe kupila dvije kutije tih lijekova. Moram reći da su mi i susjedi jako dobri, posebno sada nakon dolaska iz bolnice. Pomažu ljudi, donesu hrane i sve što mi treba” – pohvalno se naša domaćica izražava o svojim susjedima i “baca” pogled prema šporetu na drva kako bi vidjela ima li dovoljno vatre?

Senka2912016 3

Od crkve nema nikakve pomoći.

“Općini se nisam ni obraćala. Ma nisam nikad ništa ni tražila jer sam ranije mogla sama zaraditi. Crkva je ovdje blizu, ali od njih nema nikakve pomoći. Uvijek sam ranije pomalo radila i zarađivala…”.

Mobitel joj svako drugi-treći dan odnesu susjedi, napune i vrate, pa povremeno ponešto objavi u svojoj omiljenoj facebook grupi “Hercegovina”, ali zbog bolesti i to sve rijeđe čini.

“Puno mi nedostaje moja FB grupa, pa ovim putem pozdravljam sve članove i pratitelje omiljene grupe” – kaže Senka Petrović, naša popularna “Bela”, te poseban pozdrav šalje Ivanki Pavković koja ju je već obišla, pomogla, te i druge potakla da isto učine.

Bela Petrović je iz Ružića kod Gruda, ali već dugo u ovom kraju, jer je bila udana na obližnje Poljane, a prije 8-9 godina ona i sin su dobili stan u spomenutom Domu u Klobuku, neposredno uz glavnu prometnicu koja vodi iz Gruda prema Ljubuškom, pa svi koji želite pomoći, koji ste u mogućnosti, svakako svratite ako vas put nanese u ovaj kraj i pomozite ovu veselu gospođu, ako ništa pružite ruku podrške, jer dobro se uvijek dobrim vraća.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI