fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Osoba tjedna – AMELA BEGIĆ

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Iznimno "živo" bilo je na konferenciji za medije koju je premijer Tuzlanske županije Bego Gutić sazvao prije tri dana u cilju iznošenja informacija vezanih za stanje u kojem se trenutno nalazi Univerzitet u Tuzli. Na nesreću vladajućih tu se pojavila i profesorica Amela Begić koja je vidno uznemirena odgovorila na premijerove prozivke da je na tuzlanskom univerzitetu primljena u vrijeme sadašnjeg rektora Samira Nurića.

Naime, nakon što je Gutić iznio svoju stranu priče o novonastaloj situaciji na Univerzitetu u Tuzli u okviru koje je, između ostalog kazao da ovih dana rektorom upravljaju profesori Zlatan Begić i Edin Delić, čije je suprugu i sestru zaposlio isti taj rektor, riječ je uzela profesorica Begić te vidno uznemirena i s povišenim tonom zatražila izvinjenje prvog čovjeka Tuzlanske županije.

Prilikom obraćanja premijeru Gutiću, bacivši knjige na stol, profesorica Begić je kazala da su na Univerzitetu u Tuzli stalni angažman dobili profesori sa deset puta manje referenci u odnosu na one koje ona posjeduje.

Premijeru je poručila i da je autorica pet udžbenika iz kojih uče djeca u školi, te da je magistrirala i doktorirala na Univerzitetu u Sarajevu. Kazala je i da je objavila više od 20 originalnih naučnih radova te da ne dozvoljava da joj se ruše ugled i integritet.

Na upit premijera Gutića kada je dobila angažman na tuzlanskom univerzitetu, Begić je odgovorila 2012. godine, na što je on kazao da mu se ne mogu nametati procesi iz ranijih godina, s obzirom da se nije nalazio na poziciji premijera u to vrijeme.

Na Gutićeve riječi Begić, koja je inače supruga tuzlanskog profesora Zlatana Begića, nije ostala suzdržana te je kazala da je SDA pustila duboko korijene u Univerzitet u Tuzli. Na inzistiranje da joj se javno izvine, premijer Gutić je kazao da nema potrebe da to učini.

Međutim, rijetko je koji od bh političara doživio “šamarčinu” kao što je slučaj s tuzlanskim premijerom, jer oni koji ga bolje poznaju čak u šali rekoše da on od osnovne škole do danas nije vidio toliko knjiga na jednom mjestu, a kamoli da je šta korisno pročitao, kao što je imao priliku vidjeti kada je profesorica Begić svoje knjige izbacila na stol.

Ljudima je očigledno prekipjelo, sve je više onih koji se suprotstavljaju kriminalcima iz SDA, HDZ-a i drugih vodećih političkih stranaka, no zapravo smo poput Šimićevih pjesnika “čuđenje u svijetu” kada smo ovoliko dugo čekali da nam političari rade sve to što nam rade.

Profesorici Begić svaki respekt, jer u izboru za osobu tjedna ona kroz proteklih tjedan dana nije imala prave konkurencije i logično je da je ponijela tu laskavu titulu od strane uredništva našeg portala.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});