fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

11 MITOVA O PUŠENJU! Posebno je zastrašujuć ČETVRTI: Ne, rak pluća nije najgore što vam se može dogoditi!

Autor: dnevno.ba

“Pušila sam 50 godina. Počela sam još u osnovnoj školi. Nikad se nisam htjela ostaviti cigareta, uživala sam u njima. Nisam mogla zamisliti kavu bez cigarete, to je bio moj svakodnevni ritual. A onda se dogodila situacija koja mi je promijenila život”, priča nam Marijana (63), koja će uskoro napuniti godinu dana svojeg nepušenja. Iako je znala da je njezina navika pušenja kutije cigareta dnevno izuzetno nezdrava, ostavila ih se tek kad joj je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

“Jednog dana me počelo gušiti. Nisam mogla hodati, uspeti se stepenicama. Isprva bih se zadihala, a onda je došlo do situacije da sam jedva disala. To je trajalo negdje tjedan dana. Bojala sam se da ću se ugušiti. I nakon toga sam pomislila – ‘ako sam mogla tjedan dana bez cigarete i puno se bolje osjećam, zašto uopće više pušiti’. I tako sam, nenadano, prestala pušiti”, opisala nam je svoje iskustvo sugovornica kojoj je i dalje, kad se sjeti svoje situacije sa zdravljem zbog pušenja, ne pada na pamet zapaliti cigaretu.

I tako izgleda da se ljudi ostavljaju cigareta samo kad im dođe ‘voda do grla’. A do tada se tješe raznim frazama koje su negdje čuli ili pročitali, a koje su postali svojevrsni mitovi o pušenju.

Dr.sc. Latinka Basara, univ. spec. klin. psihologije, voditeljica Škole nepušenja u zakladi Hrvatska kuća disanja u Zagrebu, otkrila nam je neke od najčešćih mitova o pušenju.

Mit 1: Pušio sam godinama, nema smisla ako sad prestanem
Istina: Za prestanak nikada nije kasno. Ako se prestane pušiti u 35. godini života, može se dodati 10 do 15 godina ukupnoj dužini života uz manji rizik od nekih bolesti.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});