fbpx
Korisnik

IZNIMNO NISKA PROCIJEPLJENOST U BiH: Iznimka su kazneno-popravni, više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih

Autor: dnevno.ba

Stopa procijepljenosti u Bosni i Hercegovini spada među najniže u Europi. Iznimka su kazneno-popravni domovi u ovoj zemlji.
Mi smo gotovo potpuno procijepljeni, kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić. To znači više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih je do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa, piše Deutsche Welle.

Preneseno na ostale kazneno-popravne domove u zemlji: više od 80 posto od oko 2.000 osoba koje trenutno izdržavaju kaznu u jednom od 13 zatvora u BiH je barem jednom cijepljeno.

To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je cijepljeno tek oko 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju cjepiva nego u nespremnosti građana da se cijepe.

Prema navodima vlasti, cijepljenje je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stupi procijepljenosti među žiteljima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je ondje teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Zato se radije cijepe.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze.

Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i cijepiti se, kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Žitelji KP-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnim maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno preko 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. Zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno.

Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru, a ujedno je korisno i za cijelo društvo, kaže Kahriman, za Deutsche Welle.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 milijuna stanovnika dosad zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih što spada među najviše stope u Europi.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI