fbpx
Ilustracija: Pixabay

Pet simptoma koji mogu ukazivati na demenciju i razvoj Alzheimerove bolesti

Autor: Dnevno.ba

Nakupljanje amiloidnog plaka u mozgu povezano je s Alzheimerovom bolešću pa bi prepoznavanje ranih simptoma moglo biti ključno za učinkovito liječenje.

“Alzheimer je neurodegenerativna bolest, tako da na kraju možete vidjeti veliki gubitak neurona”, kaže dr. Wen-Chin “Brian” Huang. “U tom trenutku bilo bi teško izliječiti simptome. Stvarno je važno razumjeti koji dijelovi pokazuju neuronsku disfunkciju u ranoj fazi bolesti. To će olakšati razvoj učinkovite terapije”, kaže.

Stručnjaci su izdvojili pet znakova da se nakuplja amiloidni plak.

1. Problemi s pamćenjem
Blago kognitivno oštećenje (MCI) jedan je od najranijih i najčešćih znakova Alzheimerove bolesti, kažu liječnici. “Najčešći znak je problem s pamćenjem, i obično je epizodičan, što znači da se teško sjetiti događaja iz vlastitog života, prošlih i sadašnjih”, kaže dr. David Caplan, profesor neurologije na Harvardu.

2. Promjene osobnosti
Neobjašnjive promjene osobnosti još su jedan rani znak neuroloških problema, posebice depresija, apatija, egocentrično ponašanje. “Promjene u ponašanju vrlo su česte i pogađaju više od 95% osoba s demencijom”, kaže liječnik Ganesh Gopalakrishna. Ovi simptomi mogu biti prisutni 10-15 godina prije nego što dođe do gubitka pamćenja.

3. Paranoja i halucinacije
Neobjašnjiva paranoja može biti znak demencije ili Alzheimerove bolesti, kažu stručnjaci. Mnogi pacijenti opterećeni su depresijom, paranojom ili halucinacijama, kaže dr. Gopalakrishna. “To može biti dovoljno da se osoba osjeća nesigurno u vlastitom domu. Prvi korak u ovakvim situacijama jest omogućiti sigurno okruženje i ograničiti mogućnost za bilo kakvo ozljeđivanje, namjerno ili slučajno, bilo sebe ili nekoga drugog”, kaže.

4. Financijski problemi
Neobjašnjivi financijski problemi, primjerice, zaboravljanje plaćana računa i golemi računi na kreditnoj kartici mogu biti znak Alzheimerove bolesti. “Trenutno ne postoje učinkoviti tretmani za odgađanje ili poništavanje simptoma demencije”, kaže dr. Lauren Hersch Nicholas, izvanredna profesorica na Odjelu za zdravstvenu politiku i menadžment na Bloomberg School.

“Ne vidimo isti obrazac s drugim zdravstvenim stanjima. Demencija je bila jedino zdravstveno stanje kod kojeg smo vidjeli sustavne financijske simptome, posebno dugo razdoblje pogoršanja stanja prije kliničkog prepoznavanja”, rekla je.

5. Gubitak sluha
Gubitak sluha nije samo povezan s demencijom, nego može biti i njezin uzrok.

“Gubitak sluha utječe na mozak da radi više, tjerajući ga da se napreže kako bi čuo i popunio praznine”, kaže dr. Frank Lin. “To radi nauštrb drugih sustava razmišljanja i pamćenja. Druga je mogućnost da gubitak sluha uzrokuje brže smanjenje mozga koji stari. Treća je mogućnost da gubitak sluha dovodi do toga da ljudi budu manje društveno angažirani, što je iznimno važno za zadržavanje intelektualne stimulacije. Ako ne čujete dobro, možda nećete toliko izlaziti, pa je mozak manje angažiran i aktivan”, rekao je, prenosi EatThis.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI