fbpx

SEBIJA IZETBEGOVIĆ POTVRDILA: U BiH potvrđen lambda soj korone, evo koji su simptomi

Autor: Dnevno.ba

Lambda soj koronavirusa nije samo zarazniji nego je i otporniji na antitijela, kaže studija iz Japana u kojoj je navedeno i to da cjepiva slabije štite od ove varijante

Krajem ljeta prošle godine znanstvenici su najavili da “nakon delta varijante dolazi lambda“. Ta varijanta koronavirusa pojavila se sada i u Bosni i Hercegovini.

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), je za Faktor potvrdila kako je “pored delte, omikrona, prvi put utvrđena i lambda varijanta“ u BiH.

Lambda soj koronavirusa nije samo zarazniji nego je i otporniji na antitijela, kaže studija iz Japana u kojoj je navedeno i to da cjepiva slabije štite od ove varijante, izvijestile su ljetos agencije.

Prva zaraza lambda-sojem koronavirusa, varijantom poznatom kao C.37, otkrivena je u Peruu, prije dvije godine, prenosi N1.

O lambda soju govori ova japanska studija prema kojoj spike protein lambda soja u sebi nosi tri mutacije koje posebno zabrinjavaju – jedna za posljedicu ima da antitijela slabije mogu neutralizirati virus.

Drugim riječima, smanjen je imunitet cijepljenih i onih koji su preboljeli koronavirus.

Druge dvije mutacije postižu da se ljudi lakše zaraze lambda sojem, navodi se u studiji iz Japana, prenijele su agencije.

Rezultati te studije mogu objasniti zašto se taj soj koronavirusa tako brzo širi. U ljeto je prvi put otkriven u 30 država, prije svega u Južnoj Americi, ali pojedinačni slučajevi su registrirani i u Europi – Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Njemačkoj.

Tada nije bilo mogućnosti da lambda može potisnuti varijante koje dominiraju, prvenstveno deltu.

Kako piše Science Focus, izvještaj britanske vlade objavljen je krajem studenoga 2021. godine u Velikoj Britaniji gdje pored pojedinačnih slučajeva lambde nije bilo novih registriranih.

Peru nije imao novih slučajeva lambde od listopada prošle godine.

Slučajevi pripisani lambdi opadaju, prema podacima Inicijative GISAID za praćenje COVID-a. Od listopada 2021. godine u svijetu je bilo devet novih slučajeva povezanih s ovim sojem.

Trenutno ne postoji ništa što bi upućivalo na to da se simptomi infekcije novom varijantom C.37 ili lambda razlikuju od drugih sojeva koronavirusa.

Odnosno, to su glavni simptomi koronavirusa:

– visoka temperatura – to znači da vam je vruće na dodir na prsima ili leđima (ne morate mjeriti temperaturu),

– novi, kontinuirani kašalj – to znači da često kašljete duže od sat vremena ili tri ili više epizoda kašlja u 24 sata (ako obično kašljete, može biti gore nego inače),

– gubitak ili promjena čula mirisa ili okusa – to znači da ste primijetili da ne možete ništa namirisati ili okusiti, ili da stvari mirišu ili okuse drugačije od uobičajenih.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI