googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Simptoni salmonele i načini spriječavanja

Autor: Večernji list

Salmonela je infekcijska bolest koja zahvaća crijevni trakt, a bakterija salmonele najčešće živi u crijevima ljudi i životinja.

Životinje ne moraju pokazivati nikakve znakove infekcije, a ljudi se najčešće zaraze konzumacijom zaražene hrane koja često nema nikakav neuobičajen miris ili izgled. Do zaraze može doći i putem kontakta s osobom koja je dirala zaraženu hranu.

Salmonela se može uništiti tako da je meso dovoljno spečeno ili skuhano, a do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica. Također, treba pripaziti na higijenu i prati ruke toplom vodom i sapunom prije pripreme hrane. Temperatura u hladnjaku ne bi trebala biti iznad 4 stupnja jer niske temperature zaustavljaju širenje bakterije, a sirovu hranu je dobro odvojiti od one spremne za konzumaciju.

Najčešće zaražena hrana je sirovo meso, perad, mesne prerađevine, morski plodovi, sirova jaja, voće i povrće. Kod ljudi koji se zaraze salmonelom uobičajeni simptomi su mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, proljev, groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici. Simptomi trovanja salmonelom obično se javljaju u roku od 72 sata od kontakta sa zaraženom hranom ili osobom, a poteškoće obično traju od četiri do sedam dana.

Treba biti oprezan kada se zaraze djeca i bebe jer oni dehidriraju brže nego odrasle osobe. Većina se oporavi u nekoliko dana bez posebnog tretmana, a liječnička pomoć potrebna je kod jačeg proljeva zbog kojeg može doći do dehidracije, dok teži slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju.

Ako salmonelu želite liječiti prirodnim putem pokušajte s kupinama, crnim ribizom ili češnjakom, a pomažu i propolis te čaj od đumbira, dok bi na meniju trebala biti laganija hrana poput juhe i kuhanog povrća.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});