fbpx

TEDROS: Potrebno je da sve zemlje ulažu u otpornije zdravstvene sustave koji mogu podržavati zdravstvene usluge, nužne u krizama, uključujući solidnije sustave zdravstvenih informacija

Autor: dnevno.ba

Pandemija covida-19 odnijela je do kraja 2021. 13 do 17 milijuna ljudskih života u svijetu, daleko više od službenih podataka, po novoj procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenoj u četvrtak.

Ti željno očekivani podaci daju realniju sliku o posljedicama, uključujući neizravne, najgore pandemije u stotinu godina koja i dalje odnosi tisuće ljudskih života svaki tjedan.

– Nove procjene Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je ukupna bilanca izravno ili neizravno povezana s pandemijom covida-19 od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2021. oko 14,9 milijuna umrlih (raspon od 13,3 do 16,5 milijuna), priopćio je WHO.

Od početka pandemije, podaci država članica koje je prikupio WHO pokazuju da je u istom tom razdoblju umrlo 5,4 milijuna ljudi, ali WHO već dugo upozorava da su ti podaci podcijenjeni.

– Ti podaci, koji potiču na razmišljanje, naglašavaju ne samo utjecaj pandemije, nego i potrebu da sve zemlje ulažu u otpornije zdravstvene sustave koji mogu podržavati zdravstvene usluge, nužne u krizama, uključujući solidnije sustave zdravstvenih informacija, rekao je glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podaci WHO-a uključuju smrtne slučajeve izravno povezane s bolešću kao i one koji su neizravno povezani zbog utjecaja pandemije na zdravstvene sustave i društvo općenito.

Neizravni razlozi mogu biti na primjer posljedica preopterećenosti zdravstvenih sustava zbog čega su morali biti odgođeni kirurški zahvati ili kemoterapije.

Većina viška smrtnih slučajeva (84 posto) zabilježena je u jugoistočnoj Aziji, Europi i Americi. Šezdeset i osam posto od tog viška smrtnosti smrtnosti otpada na desetak zemalja, dodaje WHO.

U pandemiji je umrlo više muškaraca od žena – 57 posto u odnosu prema 43 posto.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI