fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TESTIRAJTE SVOJ VID: Ako vam je neobična OVA slika, odmah se javite oftalmologu! Stanje bi se moglo znatno pogoršati!

Autor: dnevno.ba

Greške u vidu mogu biti dalekovidnost, kratkovidnost pa i astigmatizam koji uzrokuju zamagljenu ili iskrivljenu sliku na blizu ili daleko.

Do greške vida kao što je astigmatizam dolazi jer u oko svjetlosne zrake ne padaju točno na mrežnicu kako bi se proizveo jasan vid. To je refrakcijska pogreška oka poznata kao cilindar.

Ova greška vida najčešće dolazi uz kratkovidnost ili dalekovidnost. Ljudi koji imaju ovaj problem često osjećaju poteškoće pri situacijama sa smanjenim svjetlom, točnije čim se smrači. Uz to, neće moći nositi mekane kontaktne leće.

Kako prepoznati grešku vida

Glavni znak astigmatizma je nejasan i zamagljen pogled uz deformirana slova sitnog tiska. Ova pojava može biti i blažeg oblika u kojem se poremećaj i simptomi mogu malo popraviti akomodiranjem. Kod visokog stupnja teško je ne primijetiti simptome. Radi deformiranih slova i zamagljenog vida, česte su pojave glavobolja i povećani zamor.

Astigmatizam test

Pogledajte slijedeće slike s nekoliko različitih udaljenosti.

Ako nemate astigmatizam na ovoj slici ćete vidjeti sve linije potpuno pravilno – jednake debljine i s jednakim razmakom između njih. Ako imate grešku vida mogli biste vidjeti nešto poput dva trokuta koji imaju vrh u sredini crteža. Pokušajte pomaknuti glavu lijevo – desno i provjerite rotiraju li se i trokuti s vama. Astigmatizam dolazi s određenim kutom.

Astigmatizam test 2

Ako imate zdravo oko, sve linije će vam se činiti jednake debljine. Ako imate grešku vida, neke linije će vam se činiti deblje od drugih. Pokušajte pomicati glavu i promatrajte crte.

Morate li se obratiti oftalmologu?

Astigmatizam je stanje koje se često pogoršava pa je radi toga jako važno često posjećivanje oftamologa ili optometrista kako bi dobili potrebnu korekciju. Loše i nepravilne naočale mogu dodatno pogoršati astigmatizam, kratkovidnost i dalekovidnost.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});