fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Preko zvučnih valova bi uskoro mogli lječiti bubrežne kamence ili ugruške

Autor: 24 sata.hr

MADRID - Španjolski znanstvenici su napravili vučnu zraku koja može pomicati sićušne predmete uz pomoć zvuka.

Svojom tehnologijom mogli su podići i rotirati predmete, a sve što su pritom koristili su sile koje proizvodi polje ultrazvučnih valova. Ovakvo rješenje ne bi bilo baš od koristi za hvatanje letjelica u vakuumu svemira, ali znanstvenici imaju sasvim druge zamisli za svoju tehnologiju. Naime, oni se nadaju kako će ovo pomoći u upravljanju mikrokirurškim instrumentima unutar tijela pacijenata ili u navođenju lijekova do točno određenog dijela oštećenog tkiva.

U svom eksperimentu bavili su se pomicanjem sićušne kuglice stiropora (polistiren), promjera samo 3 milimetra i lakše od grama. Asier Marzo koji je radio na projektu rekao je za Guardian da mogu pomicati teže i veće predmete, ali da je njihov cilj micati što manje stvari i upravljati predmetima u ljudskom tijelu.

Kako bi ovo uopće postigli, koristili su zvučne valove iz 64 zvučnika kojima su stvorili ‘akustični hologram’. On im je omogućio da kontroliraju predmet bez da ga diraju. Kao što vizualni hologram nastaje u trodimenzionalnom prostoru interferencijom svjetlosnih valova, tako je i akustični hologram nastao interferencijom zvučnih valova.

Preciznom prilagodbom valova znanstvenici su tako mogli formirati zvučnu pincetu koja je podigla predmet, te rotirajući vrtlog i kavez koji su držali predmet. Marzo je pojasnio i kako taj hologram mogu ažurirati u realnom vremenu te tako pomicati kavez s predmetom koji je u njemu.

Kako zvučni valovi mogu proći kroz tkivo, znanstvenici vide primarnu primjenu ove tehnologije u medicini.

– Mogla bi se koristiti za bubrežne kamence ili ugruške, ali i za mikrokirurške instrumente kojima upravljate izvan tijela pacijenta i to bez ikakvih rezova – dodao je Marzo te rekao i da bi se lijek mogao poslati na točno određeno mjesto u tijelu.

Autor: 24 sata.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});