I Tesla je u opasnosti: Mercedes ulaže milijarde, a svi modeli bit će elektrificirani

Autor: Index.hr

I dok je autoindustrija nespremna dočekala dolazak novih tehnologija, u Mercedesu su reagirali na vrijeme

Automobilski gigant tako samo u razvoj električne EQ linije ulaže preko 10 milijardi eura, a u naredih pet godina planira lansirati više od deset električnih modela. Pridodamo li svemu postojeću gamu u kojoj će svaki model počevši od C klase dobiti plug-in hibridnu izvedbu, govorimo o najmanje 50 novih modela s elektrificiranim pogonom. Prvi iz EQ linije, model EQC na tržište dolazi već 2019. godine.

U Mercedesu pritom vrlo široko rade na razvoju novih tehnologija. Šef R&D odjela, Ola Källenius, tako kaže kako će se fokusirati na visoko učinkovite motore s unutrašnjim izgaranjem, sustave hibridizacije te razvoj gorivih ćelija. Pritom je općeprihvaćeno mišljenje u Mercedesu kako plug-in hibridi nude najbolje iz dva svijeta, pa će i biti zastupljeni na gotovo svim modelima.

U Daimleru očekuju kako će godišnja potreba biti minimalno milijun baterija, pa se već sada radi na izgradnji nekoliko tvornica. I dok će konvencionalni motori ostati u budućnosti, za Li-Ion baterije se očekuje da će kroz pet godina mjesto ustupiti naprednijim baterijama.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI