fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kontroverzni Rikard III. okrunjen za kralja Engleske – 1483.

Autor: dnevno

Općenito je u povijesti kralj Rikard III. bio prikazivan kao zlonamjeran lik deformiranog fizičkog izgleda, što je možda u nekoj mjeri bio proizvod propagande nesklone dinastiji York (bio je posljednji pripadnik te dinastije na engleskom prijestolju).

Dana 6. srpnja 1483. godine Rikard III. okrunjen je za kralja Engleske u znamenitoj Westminsterskoj opatiji (engl. Westminster Abbey) pokraj Londona. Kralj Rikard III. bio je kontroverzan vladar jer je na prijestolje došao uklonivši svoje nećake (sinove svog starijeg brata, kralja Edwarda IV., koji je preminuo iste godine). Sudbina tih dječaka ostala je do danas nepoznatom, a nekoć se smatralo da ih je Rikard III. dao potajno ubiti (takva je i radnja drame o Rikardu III. znamenitog Williama Shakespearea). Općenito je u povijesti Rikard III. bio prikazivan kao zlonamjeran lik deformiranog fizičkog izgleda, što je možda u nekoj mjeri bio proizvod propagande nesklone dinastiji York (Rikard III. bio je posljednji pripadnik te dinastije na engleskom prijestolju). Uoči krunidbe Rikard III. sa svojom je suprugom Anom Neville proveo određeno vrijeme u londonskom Toweru (engl. Tower of London), što je bio tradicionalni obrazac za engleske kraljeve uoči svečanosti krunjenja. Iz Londona je doputovao u Westminster uvečer prije krunidbe, koja je padala u nedjelju, spomenutog 5. srpnja 1483. godine. Na dan krunidbe sa svojom je suprugom bosonog po crvenom tepihu hodao do Westminsterske opatije, gdje je obavljena ceremonija. U pratećoj su povorci najugledniji velikaši Engleske nosili krunske dragulje, s time da je vojvoda od Suffolka nosio kraljevsko žezlo, grof (earl) od Lincolna kraljevsku jabuku, a vojvoda od Norfolka krunu. Vojvoda od Buckinghama držao je tom prilikom kraljev plašt (povlaku). U crkvi je kralja okrunio tadašnji nadbiskup Canterburyja Thomas Bourchier, koji je ujedno bio i kardinal Svete Rimske Crkve (kardinal Bourchier po majčinoj je liniji također bio kraljevskog podrijetla). Nakon krunidbene svečanosti uslijedio je raskošan banket u Westminsteru, koji se tradicionalno održavao u takvim prilikama.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});